Srijeda, Septembar 18, 2019
Velika Kladuša 11° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
3. Maj. 2017., Region Izvor vijesti: Al Jazeera
NATO zabrinut zbog situacije u Makedoniji

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u srijedu da je Alijansa zabrinuta zbog situacije u Makedoniji i da pažljivo prati dešavanja u Albaniji.

“Zabrinuti smo zbog situacije u Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji. Demokratski procesi se moraju poštovati, a većina mora imati pravo da odluči ko će formirati vladu”, poručio je on tokom obraćanja u Evropskom parlamentu.

Posebno je ukazao na politička previranja u Albaniji.

”Pažljivo pratimo dešavanja u Albaniji. Voljeli bismo vidjeti rješenje za političke probleme nastale zbog bojkota Parlamenta”, izjavio je generali sekretar Alijanse, dodavši da je Albanija “važan saveznik” NATO-a.

Stoltenberg je istakao važnost borbe protiv terorizma za stabilnost cijelog regiona zapadnog Balkana.

On je ukazao na “ključnu ulogu NATO-a” u formiranju multietničke vojske Bosne i Hercegovine, važnost prisustva KFOR-a na Kosovu i na značaj saradnje NATO-a s partnerima u regionu.

Turska je važan saveznik

Tokom razgovora s članovima Vanjskopolitičkog odbora i Pododbora za sigurnost i odbranu EP-a, generalni sekretar je razgovarao i o bližoj saradnji NATO-a i Evropske unije, odnosima Alijanse s Rusijom, ali i utjecaju Turske, kao važne članice NATO-a, na sigurnost evropskog kontinenta.

“Važno je da Evropa i NATO imaju Tursku kao angažiranog saveznika, da bi se mogli uhvatiti ukoštac s nestabilnošću na jugu, s terorizmom, ali i da se uzvrati na rusko agresivno nastupanje u oblasti Crnog mora”, kazao je Stoltenberg.

Dodao je da je vlastima u Turskoj predočeno da su demokratija i ljudska prava temeljni principi NATO-a.

Stoltenberg je kao “važnu karatkteristiku” Alijanse naveo efikasnu saradnju s vojno neutralnim zemljama.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori