Subota, Maj 11, 2019
Velika Kladuša 24° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
2. Februar. 2016., BiH Izvor vijesti: BUKA
Nakon pritiska javnosti: Penzije neće biti smanjene

Mirovine će biti isplaćivane redovito i neće se više potezati priča o njihovom smanjenju, zaključak je nakon održanog sastanka predstavnika Saveza udruga umirovljenika u Federaciji i ministra rada i socijalne skrbi FBiH.

Predsjednika Saveza Mehmedalija Rapa kazao je za Dnevni list nakon sastanka kako je postignut dogovor da se mora zadržati postignuta razina mirovina te osigurati njihova blagovremena isplata.

– U tom smislu potrebno je da sve nadležne institucije i organi u okviru svojih nadležnosti poduzmu konkretne aktivnosti kako bi se realiziralo navedeno, te kako ne bi došlo do smanjenja mirovina, stoji u priopćenju koje su potpisali Rapa i resorni ministar Vesko Drljača.

U priopćenju se naglašava i to da se ovim priopćenjem “stavlja točka” na priču o smanjenju mirovina.

Dogovor

Obje strane su svjesne kako je financijska situacija u mirovinskom fondu teška, te podržavaju aktivnosti na osiguravanju odgovarajućeg iznosa sredstava u proračunu za tekuće financiranje mirovina ostvarenih pod povoljnim uvjetima, uvezivanje staža i druge mjere koje bi za cilj imale pojačanu naplatu doprinosa.

U priopćenju se navodi kako obje strane podržavaju rješenje da se financijska stabilnost osigura novim zakonom o MIO kroz uvođenje takozvanog trezorskog poslovanja, kojim se praktički jamči redovita isplata mirovina, a kojim će se redovita sredstva za isplatu namiriti iz proračuna FBiH ili drugih izvora koje osigura Federacija.

U priopćenju koje su potpisali predstavnici Saveza umirovljenika i Drljača ne spominje se bilo kakva dezinformacija koju su plasirali mediji, dok je Vlada FBiH kao popratni dokument uz dogovoreno priopćenje poslala svoje viđenje događaja u kome se navodi kako je sastanak umirovljenika i resornog ministra održan zbog “plasiranja dezinformacija” i netočnih informacija.

Haranga protiv medija

Podsjetimo kako su Vlada FBiH, odnosno premijer Fadil Novalić i ministar Drljača, nakon objavljenog pisma u kome traže od Zavoda MIO dosljednu primjenu člana 51. Zakona o MIO oklevetali medije kako ruše Vladu i državu te unose nemir među građane.

Dnevni list, ali i ostali mediji koji nisu pod direktnom palicom Vlade FBiH objavili su dopis ministra Drljače Zavodu MIO te prenijeli stav Saveza umirovljenika i čelnih ljudi Zavoda MIO FBiH koji su pojasnili kako Drljačin zahtjev znači smanjenje mirovina za siječanj za najmanje 10 posto.

Sve ovo urađeno je s jednim ciljem – da se spriječi smanjenje ionako mizernih mirovina. S druge strane svi oni koji su stali uz umirovljenike i svojim pisanjem skrenuli pozornost na Vladin naum nazvani su medijskom mašinerijom koja želi izvesti umirovljenike na ulice i srušiti koaliciju SDA i SBB-a, da su mediji dio montiranog procesa protiv šefa SBB-a Fahrudina Radončića a iza koga stoje opozicija i pojedinci iz SDA, itd., itd.

– Ako netko treba snositi odgovornost zbog toga što je informacija o zahtjevu gospodina Drljače izašla u javnost onda je to Savez, no mi, kao i svi postali imamo dopis ministra u kome se jasno traži dosljedna primjena člana 51. To bi, ponavljam, značilo smanjenje mirovina za minimalno 10 posto. Na koncu smo prešli preko toga čija je krivnja. Važno je da mirovine neće biti smanjene, zaključio je Rapa.

ZADNJE VIJESTI IZ BiH

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori