Utorak, Juni 11, 2019
Velika Kladuša 23° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
28. Februar. 2012., Velika Kladuša
Nakon brutalnog ubistva na Dobrinji: Je li Dana Škrba bila član sotonističke sekte?!

Njen psihološki profil podudara se s onim koji karakterizira osobe podložne manipulaciji

 Dana Škrba, osumnjičena za monstrouzno ubistvo sarajevskog fotografa Mustafe Bukvića, sudeći prema fotografijama, videoklipovima i stihovima objavljenima na internetu, poklonica je bizarnih i sotonističkih simbola koji karakteriziraju mnoge sekte u svijetu poznate po nemilosrdnosti prema svojim žrtvama.

Sektaški profil 

Iako u ovom trenutku nema zvanične potvrde da je Škrba bila članica neke sekte, njen psihološki profil, prema ocjeni stručnjaka, podudara se s onim koji karakterizira osobe podložne manipulaciji, specifičnoj za sekte, koje, vrbujući upravo takve ljude, omasovljavaju pokrete koje vode.

– Ovaj zločin ima sve elemente monstrouznog i jasno je da je u pitanju jedna vrsta iživljavanja. Osoba koja takvo nešto može uraditi sigurno ima psihičke probleme i takva psiha je labilna i njome je lako manipulisati. Takva osoba, ako uđe u jednu sektu, bez kritičkog promišljanja će prihvatiti sve što joj se servira – kaže za “Avaz” sociolog Srđan Vukadinović.

Iako je teško utvrditi tačan broj sekti i sumnjivih religijskih grupa koje aktivno djeluju u BiH, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu Adnan Silajdžić kaže da je fenomen novih religijskih pokreta u BiH već postao zabrinjavajući, ali da o tome niko ne vodi računa.

Silajdžić: Fenomen novih religijskih pokreta u BiH zabrinjavajući 

– Neću pretjerati ako kažem da tih pokreta ima na desetine. Među građanskim udruženjima ih ima najmanje 25. U BiH je itekako prisutna Scijentološka crkva, čija je doktrina vrlo problematična, a o tome niko ne vodi računa. To nije pitanje kojim bi se trebale baviti vjerske zajednice u BiH, nego opći društveni problem, u čije bi se rješavanje kroz jedan multidisciplinarni pristup trebali uključiti stručnjaci iz svih relevantnih oblasti – ističe Silajdžić.

Vukadinović ističe da su za nastanak sekti pogodni svi oblici kriza, kojih svake vrste ne manjka u BiH. Zato, kaže Vukadinović, u BiH, što nije ustaljeno pravilo za druge zemlje, u sekte pristupa uglavnom siromašni sloj stanovništva.

– Razloge zašto prihvataju sekte treba tražiti u sistemu u kojem ne postoje vrijednosti i u kojem se stvara vakuum u koji svašta ulazi. Obično ti ljudi u sektama vide spas, a one to nikako ne nude. U sekte se lako ulazi, a teško izlazi – kaže Vukadinović.

Bez pravih informacija

Iako u BiH imamo stručnjake koji mnogo znaju o sektama i posljedicama koje njihovo ekstremno djelovanje može izazvati, kao što su one masovnih samoubistava, poput nedavnih u Gvajani ili Japanu, u zemlji ne postoji nijedna institucija koja se bavi ovom problematikom, poput, recimo, Centra za informiranje o sektama i kultovima koji djeluje u Hrvatskoj.

– Čim se desi ovakav zločin koji asocira na to da su počinioci pripadnici određenih sektaških organizacija, postoji i potreba da se na institucionalnom nivou daju određena pojašnjenja i tumačenja, a tu bi obavezu na sebe trebali preuzeti učesnici u okvirima već postojećeg međureligijskog dijaloga u BiH – smatra Vukadinović.

 

ZADNJE VIJESTI IZ Velika Kladuša

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori