21. Oktobar. 2017., Region Izvor vijesti: index.hr
Muškarac porijeklom iz Velike Kladuše kojeg su mučili u Draganiću je bolje, ide u sklonište za žrtve trgovine ljudima

MUŠKARAC koji je bio žrtva teškog zlostavljanja u Draganiću kod Karlovca priprema se za prijevoz u sklonište za žrtve trgovanja ljudima jer mu je zdravlje mnogo bolje nego 10. listopada, kad je primljen na liječenje, doznaje se u karlovačkoj Općoj bolnici.

“Pacijent je k nama dovezen u vrlo lošem stanju, s višestrukim prijelomima, s puno inficiranih rana i pothranjen, te je primljen na intenzivnu njegu s kirurškim i antibiotskim liječenjem, ali sada je u znatno boljem stanju”, rekao je za Hinu ravnatelj bolnice Ervin Jančić, dodajući da je pred pacijentom, unatoč vidljivom oporavku, “još dugotrajan fizički i psihički oporavak”.

Zbrinjavanje pacijenta
Koordinaciju zbrinjavanja pacijenta preuzeo je nacionalni koordinator za suzbijanje trgovanja ljudima, kojeg je o slučaju obavijestila policija, a on je odmah sastavio mobilni tim u skladu s Nacionalnom strategijom o suzbijanju trgovine ljudima, kažu u karlovačkom Centru za socijalnu skrb .

Ravnateljica tog centra Mirjana Pogačić rekla je za Hinu kako o slučaju ne može konkretno govoriti. Taj centar nije imao saznanja o tom slučaju jer ga nitko nije prijavio, pa ni žrtva sama, dodala je i pozivala građane da prijave bilo kakav slučaj zlostavljanja, što mogu učiniti i anonimno.

“Pozivam građane da nam prijave svoje spoznaje o trgovanju ljudima ili držanju u zatočeništvu ili bilo kakvom zlostavljanju i zanemarivanju jer će sustav sigurno reagirati”, rekla je Pogačić.

Socijalna zaštita
Centri za socijalnu skrb katkad nemaju potrebna saznanja o problemima korisnika socijalne zaštite, bilo zato što ih je strah i sram potužiti se, ili pak nemaju povjerenja da će ih sustav zaštititi, istaknula je, dodajući kako je zato važno da reagiraju građani, susjedi, rodbina ili bilo tko drugi, čak i anonimno.

Po riječima Marije Penave Šimac iz Službe za zaštitu i promicanje prava socijalno osjetljivih skupina pri Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u sklopu sustava socijalne skrbi djeluju dva nacionalna skloništa za žrtve trgovanja ljudima, ali zbog zaštite žrtava, ne treba pisati gdje će biti smještene. Vode ih nevladine organizacije koje se bave suzbijanjem trgovanja ljudima, a novac za njihov rad osigurava sustav socijalne skrbi.

“Strašno je to što se dogodilo, ali je i medijska senzacija štetna, prestrašno je to što su objavljene i slike”, rekla je Penava Šimac.

Istraga
Općinsko državno odvjetništvo potvrdilo je u petak da je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv četvorice muškaraca zbog sumnje da su počinili kazneno djelo trgovanja ljudima te zbog protupravnog oduzimanja slobode i nanošenja teških ozljeda muškarcu. Sudac istrage Županijskoga suda u Karlovcu nije prihvatio prijedlog tužiteljstva da im se odredi istražni zatvor, nego im je odredio mjere opreza – obvezu redovitog javljanja policiji, zabranu približavanja žrtvi te uspostavljanja i održavanja bilo kakvog kontakta sa žrtvom i svjedocima u postupku.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori