Ponedjeljak, Juli 16, 2018
Velika Kladuša 27° C Mostly Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
28. Juni. 2018. u 14:00, Unsko-Sanski Kanton Izvor vijesti: cazin.net
MUP USK na čelu s ministrom Ramićem i premijerom Rošićem?! // Pogledajte na koji način Policijska uprava Prijedor rješava probleme s migrantima!

Na području koje pokriva Policijska uprava Prijedor jučer su otkrivena 32 ilegalna migranta. U gradu Prijedoru zatečeno je njih 15, a na teritoriju Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine ilegalno su ušli iz susjednih zemalja. Istog dana, na području općine Kozarska Dubica policija je evidentirala također 15 ilegalnih migranata, za koje je utvrđeno da su državljani Sirije, Afganistana i Iraka. Na području općine Novi Grad/Bosanski Novi uočena su dva ilegalna migranta, državljana Pakistana, saopćeno je danas iz Policijske uprave Prijedor. Predati su u dalju nadležnost pripadnika Jedinice granične policije BiH u Dobrljinu, javlja jutros novinska agencija FENA.

Interesantno je da policija manjeg bh entiteta odmah reaguje i migrante hvata, te ih odvodi graničnoj policiji da rješava njihovo pitanje, dok naša kantonalna policija uopće ne regira kada autobus migranata dođe u gradove našeg kantona.

Zaista čudan odnos kantonalnih vlasti i institucija po ovom pitanju. Da li neko namjerno želi prouzrokovati neku vrstu krize i igrati se sa sigurnošću građana? Kako migranti mogu slobodno da se šetkaju gradovima Unsko-sanskog kantona? Zar ne bi trebali imati određena ograničenja po uzoru na ona iz Evropske unije?

Ovo su sve otvorena pitanja na koje javnost još uvijek čeka odgovore kantonalnih vlasti i institucija koje svu krivicu svaljuju na lokalne institucije i više nivoe vlasti pokušavajući tako izmanipulirati cijelom situacijom i pretvoriti je u svoju korist.

Istina je sasvim drukčija.

Veći dio krivice i odgovornosti za ovakav odnos zvaničnih kantonalnih institucija snosi kantonalna vlast koja već mjesecima ne poduzima ništa konkretno osim što prima u posjete razne službeniki i političare iz Sarajeva i misli da je time skinula odgovornost sa sebe. Dokle će tako da se ponašaju i da li čekaju da, kako reče gradonačelnik Fazlić, pane mrtva glava, vidjet ćemo!

ZADNJE VIJESTI IZ Unsko-Sanski Kanton