Utorak, Maj 21, 2019
Velika Kladuša 18° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
17. Novembar. 2018., Velika Kladuša Izvor vijesti: Autor
Međunarodni dan srednjoškolaca
Piše: Adna Keserović

Danas je zvanično taj dan, naš dan, Dan srednjoškolaca, 17.11.!
Dan na koji su prije tačno 79 godina ubijeni (bez prethodnog suđenja) praški studenti, boreći se protiv nacističke okupacije i zatvaranja obrazovnih institucija, boreći se uostalom za sebe.
Lokalni tim Velika Kladusa – Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) je i ove, kao i prethodnih godina, obiljezio svoj dan na jedinstven nacin, te ponovo dokazali svoju posvećenost, rad, trud, zalaganje i želju za ostajanjem u svojoj zemlji, jer žele da ih njihovo sunce grije!

Ovogodišnji slogan obilježavanja Međunarodnog dana srednjoškolaca je: “Vi nas dijelite u obrazovanju, a van granica nas ne dijele.”


Svoju prvu panel diskusiju je odrzao i Lokalni tim Velika Kladusa, u sali srednje skole u 13:00. Naši panelisti su bili profesori JU Gimnazija Elvira Dizdarević, Ibrahim Kamenjasevic te mladi pisac, Adis Durmić. Panel diskusiji prisustvovalo je 40-ak ucenika iz srednjih škola Velike Kladuše, te par prosvjetnih radnika, koji su sat vremena korisno iskoristili.
Tema naše panel diskusije je bila „Odlazak mladih iz BiH“.


Moderator panel diskusije je bila clanica LT Nudzejma Karajic koja istice : „Svi mi moramo biti “ruka koja Bosnu brani” ako ne želimo biti primorani napustitu ovu državu. Otkrili smo da je Velika Kladuša puna ideja, i da svi srednjoškolci Velike Kladuše žele ostati u ovoj državi, te da svi moramo skupa raditi na tome. Mi mladi smo snaga i budućnost naše države i mi smo se pokrenuli!

Veoma mi je drago što sam bila moderator panel diskusije, i uopšte nisam znala da nama Kladušanima samo malo energije fali da svi stanemo kao jedno i da tražimo ono na što imamo pravo. Naši panelisti su itekako proširili vidike prisutnim srednjoškolcima, koji su aktivno sudjelovali u diskusiji. Nadam se da naša diskusija neće ostati samo na riječima, već da će se naši planovi početi realizirati, jer mi smo BiH i mi moramo voljeti ono što smo mi i ono čemu pripadamo.„

Predsjednica Vijeća učenika JU Gimnazija Lajla Žalić kaže : „Imamo milion razloga da odemo, a samo jedan da ostanemo. Taj jedan je ljubav prema našoj domovini. Koliko ćemo još iz škole na biro za zapošljavanje, pa na granicu? Da li vas je strah koliko će nas otići? Da li imate strategije kako nas zadržati?

Da li ste našli bilo kakvo rješenje koje bi nas moglo zadržati? Sumnjamo.. Vjerujte nam, želimo ostati. Želimo da nas naše sunce grije, jer smo najsretniji ovdje. Sretni u smislu sreće, ali gladni, žedni, ogorčeni. Svi idemo trbuhom za kruhom, za bolje sutra.

Koga god pitamo ”Da li si se pokajao što si otišao?”, odgovor je: ”Nimalo”. Nimalo se nije pokajao, a plače jer je daleko od porodice, daleko od voljene domovine, plače kada naša reprezentacija igra, plače kada čuje našu muziku, plače kada za bajram, božić nije kod kuće. Idemo, hajmo, krenimo.

Ne van, ne od kuće, već u bolje sutra. Ne dozvolimo niti jednu suzu, niti jedno opraštanje.. Iako ste nam govorili da nismo zreli,da ne razumijemo, da smo još uvijek djeca, itekako smo zreli da shvatimo kako vi velikani uništavate državu, a vi stari im dajete pravo za to.

Zašto da mi šutimo više, kada nam vaše riječi donose budućnost koje je sve manje i manje. Svjesno ste saučesnici masovnom “odlivu mozgova”. Mi ne možemo gledati svakodnevno prevrtanje po kontejnerima kako bi se porodica prehranila. Ne možemo gledati bolesnu djecu, pasivnost društva. A ono čime se možemo ponositi jeste naša omladina,omladina koja nikad nije trebala otići.
A mi koji smo ostali, mi smo srednjoškolci Bosne i Hercegovine što vama ne želimo!

Mi, ujedinjeni, sastavljeni, jednakopravni! A to vas boli. Bolimo vas mi! Mi, mladi, obrazovani i spremni na izazove… Boli vas naša pamet, snaga volje i hrabrost za životom. Mi, koji „kao nismo zreli“ iako odavno ukazujemo na vaše nezrele korake kojima ovu zemlju vodite u sunovrat! Mi smo mladi Bosne i Hercegovine. Mi smo jači i od najjače vaše političke partije. Mi ne možemo sjediti u kući i nadati se boljem životu. Mi se želimo pokrenuti! Ma mi smo se pokrenuli! Vidite da jesmo?! „

Misija ASuBiHa je povećati stepen uključenosti srednjoškolaca u procesu donošenja odluka koje poboljšavaju njihov status u društvu kroz upoznavanje sa pravima srednjoškolaca i zastupanje ideja svih srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini koje doprinose poboljšanju njihovog života u zajednici.
BRAVO za sve naše srednjoškolce, naš istinski ponos!

Autorica teksta: Adna Keserović,

PR Menadžer AsuBiH u Velikoj Kladusi

ZADNJE VIJESTI IZ Velika Kladuša

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori