27. Februar. 2012., Velika Kladuša
Krajišnik ne kleči ni pred kim i ne moli nikoga

U okviru obilježavanja 23. februara, Dana općine Velika Kladuša održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, na kojoj su, između ostalog, dodijeljena i najviša općinska priznanja. Svečanosti su prisutvovali zvaničnici Općine i Unsko-sanskog kantona, te brojni gosti iz susjedne Hrvatske i Slovenije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dan općine Velika Kladuša obilježava se 23. februara, jer je na taj dan 1942. godine ovaj grad po prvi put oslobođen od fašističkih okupatora. Danas se navršilo 70 godina od tog prvog oslobođenja i zbog toga je ovo poseban dan za Veliku Kladušu, kazao je općinski načelnik Admil Mulalić obraćajući se prisutnima. U nastavku je govorio o projektima realiziranim tokom prošle, te planovima za ovu godinu.Načelnik Mulalić govorio je i o Agrokomercu, kazavši da se u rješavanju njegove sudbine krije rješenje mnogih problema ove općine, ali i USK-a.
Premijer Unsko-sanskog kantona koji je prevodio delgecaiju Vlade USK, čestitajući Dan općine svim građanima Velike Kladuše, izrazio je suosjećanje sa svim žrtvama ratova na ovim prostorima, naglasivši da je gubitak i bol onih koji su je doživjeli samo njihova i zaslužuje susojećanje.

Govoreči o nekadašnjem kladuškom privrednom gigantu Agrokomercu, premijer Lipovača je naglasio da se kao čovjek i kao premijer zalaže da se imovina Agrokomerca vrati radnicima, a besperspektivna imovina zainteresiranim lokalnim zajednicama.Jedino tako očekujem da se sudbina Agrokomerca može početi rješavati, jer se taj proces mora početi i završiti u Krajini, a ne u Sarajevu.
Završavajući obraćanje, premijer USK je još jednom pozvao na svekrajiško jedistvo danas, ali i u danima i procesima koji slijede, kako bi Krajina konačno dožovjela novi privredni zamah.
Krajišnici su ponosni, čestiti ljudi i Krajišnik nikada ne kleči na koljenima i nikada nikoga ne moli, poručio je premijer Hamdija Lipovača.

Nakon toga, zaslužnim pojedincima i pravnim subjektima uručena su općinska javna priznanja, plakete i zahvalnice, dok je Februarska nagrada – najveće javno priznanje Općine dodijeljena Bajrami Pehlić, zbog izuzetnog doprinosa u odgojno-obrazovnoj oblasti, humanitarnom radu i zaživljavanju nevladinog sektora u lokalnoj zajednici.Općinsko priznanje dodijeljeno je i Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi USK sa ministrom Emdžadom Galijaševićem na čelu.

ZADNJE VIJESTI IZ Velika Kladuša