Srijeda, April 24, 2019
Velika Kladuša 15° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
30. April. 2017., Lifestyle Izvor vijesti: klix.ba
Korisni savjeti za uspješan roštilj: Priprema, pozor, peci
Zapalite vatru prije nego što gosti dođu – to je važno za stvaranje žara potrebnog za uspješan roštilj, ali i mirisa uglja koji će privući vaše goste čim se približe mjestu roštiljanja.

Pripremite sve na vrijeme – dan prije isplanirajte i marinirajte određene vrste mesa i povrća i uradite unaprijed sve što možete kako biste bili što brži i produktivniji i imali vremena za serviranje pića i stvaranje atmosfere koju želite tog dana.

Organizujte se adekvatno oko roštilja – pobrinite se da imate dovoljno prostora i radnih površina, isplanirajte koliko tura želite ispeći, koji će vam sve pribor trebati, gdje ćete držati sirovo, a gdje ispečeno meso i povrće…

Ne mrdajte od roštilja – dokle god pečete meso, za najbolje rezultate najsigurnije je da sve vrijeme budete blizu. A ne brinite ni da ćete biti usamljeni. Muški gosti najčešće vole kružiti oko roštilja i dijeliti svoje kulinarske savjete sa domaćinom.

Koristite kvalitetne namirnice – a kada je riječ o povrću to znači ono kojem je sezona, pa uz meso ili ribu na roštilj stavite kukuruze, tikvice, gljive, paprike…

Začini – često se zanemaruju u procesu roštiljanja, a prva su lekcija koju svako ko se želi baviti ovim poslom treba naučiti. So se stavlja u marinadu ako mariniranje ne traje duže od dva sata. Biber može ići u marinadu preko noći, ali so nikada. Najsigurnija opcija je soljenje neposredno prije roštiljanja i to bez straha da ćete pretjerati jer ljuskice morske soli često propadnu kroz roštilj.

Nikada iz frižidera na vatru – meso uvijek izvadite iz frižidera najmanje 20 minuta prije stavljanja na roštilj kako bi se prilagodilo sobnoj ili vanjskoj temperaturi. Ovo je važno jer u procesu prženja meso, riba ili povrće koje je previše hladno u sredini može ostati nedovoljno pečeno, a da mu pritom vanjski dio dobro porumeni.

Kontrolišite temperaturu – ako ste u prilici nabavite roštilj sa opcijama podizanja rešetke na različite visine, a druga opcija je raspoređivanje hrane na hladnije dijelove rešetke. Osim toga, uvijek možete hranu staviti na foliju i tako usporiti pečenje.

Testirajte je li pečeno – koristeći mali, ali oštar nož prorežite do sredine komada mesa ili do kosti pa provjerite je li pečeno i je li zadržalo sokove. Kada je u pitanju riba, pritisnite je prstom ili viljuškom zagrabite komadić pa provjerite da li se meso odvaja, što ukazuje da je gotova.
Neka meso odmori nakon pečenja – ovo je suštinski dio procesa roštiljanja za vrste mesa kao što je naprimjer odrezak. Ako odrezak pojedete odmah nakon sklanjanja sa roštilja, bit će tvrd i sokovi će mu iscuriti čim ga bocnete nožem. Međutim, ako ga ostavite da odstoji nekoliko minuta, žile će apsorbovati sokove i ono će omekšati. Odmaranje mesa vrši se na zagrijanom tanjiru, prekriveno aluminijskom folijom i udaljeno od direktne topline.

ZADNJE VIJESTI IZ Lifestyle

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori