Subota, April 20, 2019
Velika Kladuša 11° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
5. April. 2012., Zdravlje
Kopriva – poznata i kao majka zdravlja

Nema onoga tko bar jednom u životu nije imao blizak susret s koprivom i na mjestu spoznao koliko ona pali i žari! Mnogi će ustvrditi da i liječi iako nisu svjesni svih njezinih ljekovitih svojstava.

Kopriva se koristi za čišćenje organizma, jačanje imuniteta, pomaže u liječenju gotovo svih bolesti ili tegoba koje imaju veze s riječju – krvnost, i na kraju pomaže cijelom tijelu… i još puno, puno toga!

Upravo je sada pravo vrijeme da naberete dovoljno mladih izdanaka koprive za svoju malu prirodnu kućnu ljekarnu.

Kopriva cvate od lipnja pa sve do rujna, a bere se za vrijeme cvatnje, ili tik prije. Znalci kažu da je zrela kopriva ljekovitija od mlade, jer list svoju punu ljekovitost dostiže upravo u vrijeme pred samu cvatnju ili početkom cvjetanja. Tijekom ljeta beru se samo listovi, a čitava biljka u rano proljeće, te čitava biljka sa sjemenom u kasnu jesen.

Mnogi koprivu doslovno smatraju korovom jer je to biljka koja raste gotovo pa posvuda, (po livadama, uz ograde, uz šumu, najviše na bogatim tlima) savjet je da ne berete izdanke koji rastu tik uz prometnicu, jer poput mnogih biljaka tako i kopriva upija mnoge štetne tvari. Ako ju pak berete uz prašnjav šumski put, tada ju svakako dobro namočite i isperite od suvišne prašine.

Bez obzira na sva njezina ljekovita svojstva kopriva se ne konzumira svježa jer kod osjetljivih osoba može naštetiti bubrezima. Mnogi ju najčešće pripremaju na načine kao što to čine sa špinatom ili blitvom, no blagotvorno djeluje i u juhama ili kao čaj. Naravno koprivu možemo i sušiti, a prema nekim istraživanjima kopriva sušenjem ne gubi svoja ljekovita svojstva.

Sada slijede sve one zdrave stvari zbog kojih koprivu nikako ne bi smjeli izbjeći ovog proljeća:

Kopriva liječi: jača otpornost organizma, slabokrvnost, kamence mokraćnog mjehura, giht, išijas, reumu, zaustavlja nutarnja i vanjska krvarenja, kopriva pročišćuje krv pa je korisna kod kožnih bolesti, bubuljica i akni hemeroida, otvorenih rana na koži, pomaže kod bolesti pluća, želudca, žuči, jetre, astme, žutice, dokazano snižava sadržaj šećera u krvi, regulira niski krvni tlak, olakšava iskašljavanje, sprječava ispadanje kose, zaustavlja krvarenje,čistio krv, pomaže pri glavoboljama, pospješuje probavu, (zbog velikog udjela kalija u svome sastavu djeluje diuretski) zastoj mokraće, virusna i bakterijska oboljenja, anemiju, teške bolesti krvi, suženje krvnih sudova, fistule, gljivična oboljenja noktiju,ekceme, umor, kancerozne izrasline u želucu, preporučuje se kod infekcija u ustima, afti ili upala desni…. Nije li to dovoljno?!

‘Neće grom u koprive’

Prema starom germanskom vjerovanju bila je simbol boga munje čiji bljesak također pali i žari. Narod vjeruje kako munja tako dobro poznaje koprivu i čovjeka, pa ih izbjegava.
Još se u staroj Grčkoj koristila za masažu protiv reumatskih bolova, a danas je sve više dokaza kako «opekline od koprive» smanjuju reumatske bolove. Stari su je Egipćani kultivirali kao povrće, a i danas se smatra samoniklom povrtnicom.

Evo jednostavnog načina za pripremu čaja od koprive koji možete piti ili koristiti kao oblog.

Ako pripremate čaj od svježe ubrane koprive tada usitnite oko 50 grama listova i kuhajte ih 15-ak minuta u 1 litri vode. Ostavite da odstoji najmanje 8 sati, nakon toga slobodno konzumirajte zdravlje koje ste sami ubrali. Ako pak sušite koprivu pripremajte ju kao i svaki drugi prirodni čaj, u uzavrelu vodu stavite čaj od koprive i ostavite 10 do 15 minuta da odstoji.

ZADNJE VIJESTI IZ Zdravlje

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori