Utorak, Novembar 19, 2019
Velika Kladuša
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
11. Septembar. 2016., Komentari i Kolumne Izvor vijesti: VKportal.BA
Kolumna: Šta ćete učiniti da ispravite grešku?
Piše: Ervina Đogić

Velika zabluda je nastala kada su odrasli pomislili da mogu kontrolirati sve oko sebe.
Kada govorimo o disciplini i djeci, tada se za glavu najviše hvataju oni koji su najčešće u njihovoj blizini, članovi obitelji, odgajatelji i nastavnici. Cilj dobre discipline je naučiti djecu boljem ponašanju i izbjeći sličan problem u budućnosti.
Vjerujem da se sada pitate, kuda Vas vodi ovaj tekst, molim vas za još malo strpljenja.
Mislim da je vrijeme da se odrasli zapitaju kada se oni planiraju naučiti boljem ponašanju, odgovornijem i ne ponavljati isti problem u budućnosti! Upoređujući taj pristup disciplini i davanje podrške istima, možemo čak reći da je kod odraslih došlo do učvršćenja neprimjerenog ponašanja.
Postoji jedna metoda koja uči djecu da snose odgovornost za svoje postupke, koja omogućava da se popravi učinjena šteta. Nije to ništa što već ne znamo, ali stručnjaci su je nazvali restitucija.
Moramo znati da se pogreške dešavaju. Sastavni su dio života kako kod odraslih, tako i kod djece koja odrastaju i stiču životno iskustvo.
Neke od mojih rečenica Vama mogu biti: „Svi griješimo. Znam da niste htjeli da tako ispadne. Ne zanima me vaša greška – šta ćete uraditi da to ispravite?“
Ponovo Vas pitam dragi sugrađani, šta ćete Vi uraditi kako biste popravili stanje Velike Kladuše? Vidimo da je pred narod Kladuše stavljen novi test, da li ćemo i ovaj put pasti na njemu?
Restitucija ne stavlja naglasak na grešku, već na rješenje problema. Glavno pitanje koje postavljamo je: „ŠTA ĆEŠ URADITI DA TO POPRAVIŠ?“. Morate znati da opraštanje nije restitucija. Oprost daje oštećeni, time olakšanje osjeća samo onaj ko je pogriješio, nikakav vid kompenzacije nije prisutan. Dobro je reći: „Žao mi je“, ali tu nije kraj. Stoga, možemo reći da žaljenje postojeće vlasti nije dovoljno, suvišna su i nova predizborna obećanja. Tražite nešto konkretno!
Prije svega je potrebno da ostvarite svoje pravo i obavezu, a to je da glasate, potom potrebno je da date svoju podršku pripadnicima neke druge političke partije, jer možda drugi mogu bolje.
Kada budete dosljedno primjenjivali ovu metodu, vjerovatno ćete doživjeti da vam dijete dođe već sa nekim rješenjem za određenu situaciju. To također znači, ukoliko budete primjenjivali ovaj pristup i u političkom životu, možda se vlasti budu više trudile, borile za opstanak i za Vaš glas a samim time i za bolje sutra.
Koliko ste često na štetu koja vam je učinjena rekli: „Nema veze“, „Nije važno“, ili  još gore, vratili istom mjerom. Učili su nas da budemo susretljivi prema drugim ljudima. Međutim, da li je to uvijek uredu?
Ako vaš prijatelj nikad ne radi svoj dio posla, da li ćete uvijek reći: „Nema veze, ja ću uraditi.“ Vjerujem da nećete.  Ako vam dijete razbaca igračke po stanu, vjerovatno ćete dozvoliti da samo i počisti. Zašto onda, kada vlast nesrazmjerno troši novac, ne radi na razvoju privrede, kvalitetnijem obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, ostanku mladih u BiH, vi ne tražite da snosi odgovornost  za to? Zašto na svim životnim poljima niste jednako dosljedni?
Ako dijete napravi materijalnu štetu, uvrijedi vas, omogućite mu vrijeme kako bi smislilo najbolji način svog iskupljnja, a vama nadoknadio izgubljeno. Obje strane su na dobitku, vama će biti nadoknađena šteta, a osoba koja je počinila neku nepravdu će se iskupiti. Vaš odnos se potpuno nesmetano može nastaviti. Eh, sada mi kažite na koji način će dugogodišnja vlast nadoknaditi  materijalnu štetu, na koji način će se iskupiti za prokockanu vašu podršku i povjerenje. Ne dozvolite da iskupljenje bude u vidu novih predizbornih obećanja.
Ukoliko smatrate da oni koje ste birali prošlih izbora nisu ispunili Vaša očekivanja, šansu dajte drugima, testirajte, kažnjavajte, podržite, imate tu mogućnost!
Ukoliko ne želite birati krajnosti, birajte SDP,  jer SDP zaslužuje šansu!
I za kraj, dragi moji sugraÄ‘ani, vjernici, upućujem Vam najiskrenije čestitke povodom  Kurban – bajrama, uz želje da ga provedete u zdravlju i veselju, zajedno sa VaÅ¡im najmilijim. BAJRAM Å ERIF MUBAREK OLSUN!

ZADNJE VIJESTI IZ Komentari i Kolumne