Četvrtak, Oktobar 3, 2019
Velika Kladuša
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
27. Oktobar. 2017., Evropa Izvor vijesti: klix.ba
Katalonija proglasila nezavisnost od Å panije

Parlament Katalonije proglasio je jednostranu nezavisnost sa 72 glasa “za”, 10 “protiv” i dva suzdržana. U glasanju nisu učestvovali članovi GraÄ‘anske stranke, PSC-a i PP-a koji su napustili salu.
ÄŒlanovi kampanje “Zajedno za da” i CUP-a kleknuli su na koljena nakon proglaÅ¡enja i aplaudirali, te su zapjevali nacionalnu himnu Katalonije “Els Segadors”.

Deklaracija koju je usvojio parlament poziva Vladu na izdavanje svih potrebnih rezolucija za implementaciju pravnog okvira katalonske republike i preambuli najavljuje “neovisnu državu u obliku republike”.

Za odcjepljenje su glasala 72 zastupnika, a predsjednik Parlamenta Katalonije kazao je kako je učinjen historijski korak.

Potpredsjednik Katalonije Oriol Junaqueras kazao je: “Konačno smo dobili slobodu da uspostavimo novu zemlju”.

Premijer Španije pozvao je narod da ostane smiren, te je kazao da će zakonskim putem vratiti legalnost u Kataloniji.

Građani se okupljaju ispred parlamenta Katalonije i s velikom radošću proslavljaju deklaraciju o neovisnosti. Svi pjevaju himnu i koriste pirotehnička sredstva kako bi proslavili ovaj veliki dan za njih. Prema slobodnim procjenama novinara, ispred parlamenta se trenutno nalazi više od 15.000 ljudi.

Svijet strahuje da bi odluka vlasti u Kataloniji i reakcija zvaničnog Madrida mogle dovesti do civilnih nemira.

Podsjećamo, predsjednik Vlade Španije Marian Rajoy prošle sedmice je saopćio su centralne vlasti bile prinuđene aktivirati član 155. Ustava Španije kojim će ovlasti katalonske administracije biti prenesena na centralnu vladu. Istakao je da zvanični Madrid na ovaj način ne ukida autonomiju španske pokrajine, već da samo suspenduje regionalnu vladu.

Katalonija je jedna od 17 autonomnih pokrajina Å panije. Zvanično je, kao “historijska nacija”, priznata u Katalonskom autonomnom statutu iz 1979. godine, u skladu s Ustavom Å panije iz 1978. godine.

ZADNJE VIJESTI IZ Evropa