Utorak, Maj 21, 2019
Velika Kladuša 15° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
27. Oktobar. 2017., Evropa Izvor vijesti: klix.ba
Katalonija proglasila nezavisnost od Španije

Parlament Katalonije proglasio je jednostranu nezavisnost sa 72 glasa “za”, 10 “protiv” i dva suzdržana. U glasanju nisu učestvovali članovi Građanske stranke, PSC-a i PP-a koji su napustili salu.
Članovi kampanje “Zajedno za da” i CUP-a kleknuli su na koljena nakon proglašenja i aplaudirali, te su zapjevali nacionalnu himnu Katalonije “Els Segadors”.

Deklaracija koju je usvojio parlament poziva Vladu na izdavanje svih potrebnih rezolucija za implementaciju pravnog okvira katalonske republike i preambuli najavljuje “neovisnu državu u obliku republike”.

Za odcjepljenje su glasala 72 zastupnika, a predsjednik Parlamenta Katalonije kazao je kako je učinjen historijski korak.

Potpredsjednik Katalonije Oriol Junaqueras kazao je: “Konačno smo dobili slobodu da uspostavimo novu zemlju”.

Premijer Španije pozvao je narod da ostane smiren, te je kazao da će zakonskim putem vratiti legalnost u Kataloniji.

Građani se okupljaju ispred parlamenta Katalonije i s velikom radošću proslavljaju deklaraciju o neovisnosti. Svi pjevaju himnu i koriste pirotehnička sredstva kako bi proslavili ovaj veliki dan za njih. Prema slobodnim procjenama novinara, ispred parlamenta se trenutno nalazi više od 15.000 ljudi.

Svijet strahuje da bi odluka vlasti u Kataloniji i reakcija zvaničnog Madrida mogle dovesti do civilnih nemira.

Podsjećamo, predsjednik Vlade Španije Marian Rajoy prošle sedmice je saopćio su centralne vlasti bile prinuđene aktivirati član 155. Ustava Španije kojim će ovlasti katalonske administracije biti prenesena na centralnu vladu. Istakao je da zvanični Madrid na ovaj način ne ukida autonomiju španske pokrajine, već da samo suspenduje regionalnu vladu.

Katalonija je jedna od 17 autonomnih pokrajina Španije. Zvanično je, kao “historijska nacija”, priznata u Katalonskom autonomnom statutu iz 1979. godine, u skladu s Ustavom Španije iz 1978. godine.

ZADNJE VIJESTI IZ Evropa

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori