Nedjelja, Maj 26, 2019
Velika Kladuša 14° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
12. Juni. 2016., Region Izvor vijesti: Klix/Index
Kapitenu Hrvatske Dariju Srni umro otac

Nakon pobjede nad selekcijom Turske 1:0, kapiten Hrvatske Darijo Srna primio je tužnu vijest – njegov otac Uzeir je umro.

Srna je za vijest saznao nakon susreta, a već duže vrijeme Uzeir se borio sa tumorom.

Uzeir Srna je rođen u Bosni i Hercegovini, tačnije u čajničkom selu Gornji Stopići 1941. godine, a već kao mali najprije je živio u Sarajevu, a potom u slovenskoj Murskoj Soboti.

Također je živio u Bosanskom Šamcu, gdje je i počeo fudbalsku karijeru. Nakon Busovače i Čelika, a potom je zaigrao u Neretvi iz Metkovića, gradu u kojem se dva puta ženio i dobio tri sina, među kojima i Darija.

Imao je težak život i djetinjstvo siročeta Drugog svjetskog rata; kao trogodišnje dijete je zajedno sa bratom Safetom i ocem, iz šume u koju su pobjegli, gledao kako četnici pale njihovo selo Gornji Stopići, pri čemu su njegova trudna majka i sestra spaljene žive.

Preživjeli članovi obitelji su krenuli u izbjegličkoj koloni prema Bosankom Šamcu ali su u kaosu stariji brat i otac izgubili malog Uzeira kojeg je na kraju izbjeglička rijeka donijela u Sloveniju gdje ga je usvojila obitelj u Murskoj Soboti.

Otac mu je također poginuo u Bosanskom Šamcu, a brat Safet se priključio Armiji cijelo vrijeme tražeći mlađeg brata. Sasvim slučajno ga je i našao nekoliko godina poslije, kada mu je zapovjednik, inače Slovenac, ispričao o djetetu koje je usvojeno u Prekmurju. Brat je otišao po njega i vratili se se u Bosnu, gdje je Uzeir počeo braniti za Sarajevo, da bi ubrzo prešao u zenički Čelik. Zanimljiva je i slučajnost zbog koje je Uzeir Srna ostao u Metkoviću i zahvaljujući kojoj je Darijo Srna rođen i igra u Hrvatskoj: kao rezervni Čelikov golman gostovao je kod Neretve u Metkoviću i pošto se vratar domaćih domaćih ozlijedio, Metkovci su ga posudili. Nakon jednog propalog braka i kratkog boravka u Francuskoj, skrasio se u Metkoviću, gdje je upoznao Milku, s kojom je dobio Darija.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori