Subota, Maj 11, 2019
Velika Kladuša 24° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
14. Novembar. 2017., Tehnologija Izvor vijesti: pcchip.hr
Kako ostvariti pristup svome routeru ako ste zaboravili lozinku

U slučajevima da ste zaboravili lozinku svog routera, ako ste dobili već korišteni router ili ako samo pomažete kolegici s namiještanjem njezinog routera, ono što uvijek možete učiniti jest resetirati postavke routera (uključujući i lozinku) na tvorničke postavke.

Routeri služe za davanje mogućnosti spajanja na određenu internetsku mrežu. Zbog tog razloga svaki router, odnosno svaka da tako kažem mreža je zaštićena nekim mjerama zaštite koja prvenstveno služi tome da zaštiti sve one koji koriste tu mrežu od nekih neželjenih aktivnosti, kao što su pokušaji provaljivanja na mrežu, hakiranja i slično. Sve postavke routera, uključujući i onu najvažniju postavku vezanu uz postavljanje lozinke se mogu promijeniti i vratiti na tvorničke postavke.

Što učiniti ako ne znamo ili smo zaboravili lozinku routera? Ako ste se susretali s takvim problemima, ovaj članak će biti baš kao stvoren za vas. U nastavku ćemo reći nešto više o tome što je ono što svaki korisnik može učiniti ak se nađe u bilo kakvoj nezgodnoj situaciji vezanoj za router kojeg je koristio, uključujući i gubitak lozinke.

zaboravljena wifi lozinka

Pronađite predefinirano korisničko ime i lozinku

Ok, izgubili ste ili niste niti znali korisničko ime i/ili lozinku vašeg routera. Što sada učiniti? Naravno, prvo logično rješenje koje se korisnicima nameće jest resetiranje routera na njegove tvorničke postavke.

Ipak, postoji nešto što se može učiniti prije tog koraka: pokušajte saznati predefinirano korisničko ime i lozinku. Ono što je vrlo lako moguće jest da su korisničko ime i lozinka ostali isto od početka korištenja routera pa sve dosad i da ih nitko nije mijenjao.

Ipak, kako se može saznati ova informacija ako ju već nemamo? Postoji nekoliko načina.

  • Pročitajte upute koje ste dobili zajedno s routerom. Drugačiji modeli routera – bez obzira čak i na to ako su routeri od istog proizvođača, često puta imaju različite lozinke i različita korisnička imena. Da biste pronašli predefinirano korisničko ime i predefiniranu lozinku vašeg routera ono što bi prvo bilo dobro za učiniti jest pregledati uputstva za korištenje koje ste dobili zajedno s routerom i koja ste trebali dobiti. Ako ste izgubili uputstva za korištenje, nema panike. Uputstva u online obliku možete saznati ako znate broj modela vašeg routera i ako taj broj modela upište u tražilicu (možete učiniti to ili možete isto tako potražiti internet u potrazi za modelom tako što ćete upisati broj modela i napisati ”default password” ili predefinirana lozinka).
  • Potražite naljepnicu koja se nalazi na routeru. Neki routeri na sebi imaju naljepnice na kojima se nalazi lozinka tog routera. Naravno, to nije slučaj kod svih routera, već samo kod onih koji dolaze od točno određenih davatelja internetskih usluga. Ipak, radi se o zgodnoj stvarčici koja će itekako olakšati potragu za lozinkom. Najčešće se naljepnice s lozinkom routera nalaze na poleđini routera, tako da na to obratite pozornost u slučaju da ste izgubili lozinku.

izgubljena lozinka za ruter

  • Treća stvar koju možete pokušati učiniti jest pokušati neku ”uobičajenu” kombinaciju lozinke i korisničkog imena. Ono što je postavljeno ”po defaultu” ili na predefiniran način kod velikog broja routera jest to da ti routeri imaju za kombinaciju korisničkog imena i lozinke riječ ”admin” (bez navodnih znakova). Admin kao riječ se može koristiti i kao lozinka i kao dio korisničkog imena.

wifi-lozinka

  • Idite na internetsku stranicu com. Ako nemate upute za korisnike i ostale tri metode nisu upalile, ono što isto tako možete učiniti ne biste li pronašli lozinku vašeg routera jest da odete na internetsku stranicu RouterPasswords.com. Na toj internetskoj stranci pronaći ćete vrlo opsežan popis različitih lozinki različitih modela routera. Svoju lozinku možete pronaći prema broju modela routera.

router password

Vratite svoj router na tvorničke postavke

Svaki router na sebi ima malenu tipku čijim pritiskom se router vraća na svoje tvorničke postavke. Pritiskom na ovu malenu tipku router se istog trenutka vraća na one postavke koje su bile namiještene prilikom prve instalacije, odnosno za vrijeme postavljanja na tvorničke postavke prvi puta.

Stvar je naravno i u tome da se lokacija ove malene tipke može nalaziti na drugačijim mjestima na routeru. Gdje će se ova tipka nalaziti ovisi uvelike o tome kakav router imate. U velikoj većini slučajeva tipka za resetiranje se nalazi ili sa stražnje strane routera (s bilo koje strane) ili na donjoj strani.

reset rutera

Nakon što ste pronašli tipku za reset (pored koje obično i piše ”Reset”) pritisnite tu tipku i držite je tako na nekih 10 sekundi. Nakon što otpustite tipku router će biti resetiran na tvorničke postavke.

Kako koristiti router za različite stvari bez upisivanja lozinke?

Želite li otvoriti internet korisničko sučelje svog routera i koristiti njegovo sučelje za kreiranje portova za igre ili neki program? Ako to želite, za to vam niti ne treba lozinka. To ćete moći učiniti iz razloga što danas velik broj routera imaju podršku za Universal Plug and Play (ili kraće UPnP).

Zahvaljujući UpnP, velik broj programa koji su instalirani na vašem računalu će ”pitati” router za otvaranje određenog porta za te programe. Ako je UpnP omogućen na routeru on će automatski otvoriti port.

U slučaju da neki program ima podršku za ovu mogućnost, ono što će korisnik trebati učiniti jest da će trebati pronaći postavke spajanja i postavke konfigururanja porta. NAT-PMP je jedan od načina kako se na automatski način mogu usmjeriti portovi. Ipak stvar je u tome da NAT-PMP ne podržava baš velik broj routera.

uključenje upnp na ruteru

Ako koristite programe koji unutar sebe nemaju podršku za UPnP, problema i dalje nema. Možete koristiti programe kao što su PortMapper.

Gubitak lozinke je uvijek gadna stvar. Ovisno o tome za što smo izgubili lozinku, šteta može biti manja ili veća. Dobra vijest jest ta što gotovo nikada šteta nije toliko velika da se ne može barem djelomice nadoknaditi ili umanjiti. Slična stvar je i kod gubitka lozinke za router.

Baš iz tog razloga što i pružatelji internetskih usluga znaju kako je lako izgubiti lozinku postoje različiti načini pomoću kojih korisnik na lagan način može saznati svoju lozinku. Naljepnice koje se najčešće nalaze na donjoj strani routera su jedan vrlo praktičan način čuvanja lozinke na ”sigurnom.”

Piše: I.H.

ZADNJE VIJESTI IZ Tehnologija

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori