Utorak, Septembar 17, 2019
Velika Kladuša 18° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
7. Novembar. 2018., BiH Izvor vijesti: klix.ba
Izdavanje pasoša bh. državljanima nije upitno do 2022. godine

Izdavanje pasoša državljanima BiH u narednom četvorogodišnjem periodu nije upitno, potvrdio je za Klix.ba šef kabineta direktora Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) Goran Rakić.
Prošle godine mediji su mjesecima izvještavali o upitnosti izdavanja pasoša bh. državljanima. Rakića smo pitali postoje li trenutno određeni problemi u vezi s izdavanjem pasoša.

On je kazao da u vezi s nadležnostima koje prema Zakonu o Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH ima agencija, a koje se odnose na personalizaciju i tehničku obradu putnih isprava, trenutno nema bilo kakvih problema.

“Kao što smo u ranijem periodu upoznali javnost, agencija je u martu 2018. godine uspješno okončala postupak javne nabavke pasoških knjižica, na osnovu kojeg je 12. marta 2018. godine zaključen okvirni sporazum o nabavci pasoških knjižica za period mart 2018. – mart 2022. godina”, kazao je Rakić.

Dodao je da su zaključivanjem pomenutog okvirnog sporazuma o nabavci pasoških knjžica izbjegnuti rizici koji bi mogli dovesti u pitanje proces personalizacije i tehničke obrade putnih isprava, a samim tim i postupak izdavanja istih od nadležnih organa, odnosno entitetskog MUP-a Republike Srpske, kantonalnih MUP-ova i Javnog registra Brčko distrikta BiH.

“Sa zadovoljstvom konstatujemo da izdavanje pasoša u narednom četverogodišnjem periodu ne može biti upitno i da će se proces odvijati u skladu s predviđenim procedurama u interesu svih građana Bosne i Hercegovine”, rekao je Rakić.

Na pitanje da li je Tužilaštvo BiH izuzimalo ikakvu dokumentaciju u vezi s ugovorom koji je sklopljen s Milbauerom, Rakić je odgovorio da menadžment agencije, na čelu s direktorom Arifom Nanićem primarno vodi računa o zakonitom, transparentnom preduzimanju svih poslova koji su u djelokrugu i nadležnosti agencije.

“Istražni i kontrolni organi na nivou BiH postupaju u skladu sa svojim nadležnostima te im u tom smislu agencija sa svim svojim kapacitetima stoji na raspolaganju”, kazao je Rakić.

Rakića smo pitali i kada se može očekivati da IDDEEA “preuzme” izrađivanje pasoša. On je odgovorio da agencija nije nadležna za “izradu” pasoških knjižica, već samo za proces personalizacije i tehničke obrade pasoša.

“Pored toga, s obzirom na specifičnost postupka izrade pasoških knjižica, zaštitne elemente koji se nalaze na pasoškim knjižicama, tehnologiju koja se koristi, realno je u narednom periodu vrlo teško očekivati da IDDEEA može, kako vi kažete, “preuzeti” i proces izrade pasoških knižica”, rekao je Rakić.

Zaključio je riječima da ono što je bitno jeste da Agencija trenutno sve poslove iz svoje nadležnosti nesmetano obavlja te će svakako i u narednom periodu u svim segmentima njihovog rada nastojati pratiti standarde, usvajati nove trendove i pružati najbolje usluge svim organima – subjektima s kojim sarađuje, primarno u interesu države Bosne i Hercegovine i njenih građana.

ZADNJE VIJESTI IZ BiH

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori