Utorak, Maj 21, 2019
Velika Kladuša 12° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
2. Juni. 2016., Biznis Izvor vijesti: Fokus
Iz Tuzle danas kreće 42 tone mesa za Tursku
Piše: M.K.

Sa tuzlanskog aerodroma danas kreće prvi avion sa 42 tone junećeg mesa, čime počinje novo poglavlje za bh. farmere.

Naime, iz BiH na tursko tržište do kraja godine trebalo bi biti plasirano oko 6.000 tona junećeg mesa, ali po znatno nižim cijenama od onih koje su važile u prošloj godini.

Ured za veterinarstvo BiH će po ovom pitanju surađivati sa turskom stranom i provjeravaće i nadzirati čitav proces.

Podsjetimo, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio je jučer da su državne institucije za izvoz mesa iz Bosne i Hercegovine u Tursku spremne.

„Mislim da je sve spremno, zavisi da li će prvi transport da krene sutra ili neki drugi dan, postoje neki duži rokovi do kada određene količine treba da budu isporučene, to zavisi od isporučilaca. Što se tiče institucija, mi smo spremni“, rekao je Šarović.

Tokom prošle godine došlo do određenih nedostataka, te dodao da je BiH dobila pravo da u 2016. godini izveze blizu šest hiljada tona svežeg i rashlađenog goveđeg mesa u Tursku.

„Proveden je tender koji je provela turska strana, jer oni diktiraju uslove, zato što je to jednostrana odluka turske Vlade. S druge strane, nadležne institucije u BiH dužne su da se pridržavaju pravila za izvoz, a to je da je goveđe meso bosanskohercegovačkog porijekla, odnosno da najmanje tri mjeseca grlo mora da provede u BiH“, naveo je Šarović.

ZADNJE VIJESTI IZ Biznis

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori