Utorak, Maj 21, 2019
Velika Kladuša 15° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
15. Oktobar. 2018., Velika Kladuša Izvor vijesti: VKportal.BA
Građevinska anarhija u Velikoj Kladuši: Dokle?
Piše: Ć. S.

U nekoliko navrata smo pisali o sramnim događajima u našem gradu, a kojem su izvještavali  gotovo  svi mediji u BiH, a radi se o vandalskom rušenju mezarja koje se nalazi na parceli u vlasništvu Sulejmanagić Mevlide , u ulici Zuhdije Žalića.

Zbog ovog krivičnog djela tužilaštvo USK je početkom ove godine podiglo optužnicu protiv Hušidić Marka zv. Coco i Mujakić Ismeta. Taman kad smo pomislili da je razum prevladao, opet se uvjerimo u suprotno.

Umjesto da se postupi po sudskoj presudi broj 23 0 P 035516 17 P od 20.12.2017 i okolno zemljište oko mezarja vrati u prvobitno, koje je nelegalno iskopano, kako stoji u presudi, a koja je postala pravosnažna potvrđivanjem iste od strane Kantonalnog suda u Bihaću, Rješenjem broj 23 0 P 038516 18 Gž od 04.07.2018, nastavljeno je sa nezakonitim radovima uz očiglednu prećutnu suglasnost općinskog organa uprave.

I pored činjenice da je Ministarstvo građenja i prostornog uređenja svojim Rješenjem, broj 11-23-248-UP-2/18 od 20.09.2018. poništilo urbanističku saglasnost ,broj: 03-23/1-1109/16 od 28.06.2018. krenulo se u izvođenje radova.

Zbog niza nepravilnosti, a između ostalog zbog navedene presude,Hušidić je na svoju ruku prije nekoliko dana otpočeo sa nelegalnim radovima na izgradnji objekta.

Dokle će pojedinci moći ići protiv zakona i institucija ove države odgovor bi trebali dati općinski urbanističko-građevinski inspektori Dževad Duraković i Sulejman Silić, kojima je upućen zahtjev za inspekcijski nadzor, a upoznat je i Načelnik općine i općinski pravobranilac Rasim Hušić, jer je između ostalog u ovim nelegalnim radovima iskopana i devastirana općinska parcela 2054/3.

Hoće li općinski urbanističko-građevinski inspektori zaustaviti ovu građevinsku anarhiju gotovo u centru grada i zatvoriti ovo nelegalno gradilište te omogućiti provođenje zakona i pravosnažne sudske presude ili dopustiti anarhiju uskoro ćemo vidjeti.

U sredini gdje se provođenje zakona podrazumjeva, ovo pitanje ne bi ni trebalo postavljati, međutim imajući u vidu da je krajem prošle godine upravo zbog ovog slučaja protiv općinskog urbanističko-građevinskog inspektora Dževada Durakovića Kantonalnom Tužilaštvu podnijeta krivična prijava ( broj predmeta CMS 29877) zbog niza nepravilnosti u radu, a koja je kasnije nekoliko puta dopunjena, s pravom se pitamo „Dokle ?“.

ZADNJE VIJESTI IZ Velika Kladuša

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori