Utorak, Juni 25, 2019
Velika Kladuša 22° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
6. Maj. 2016., Biznis Izvor vijesti: FENA
Građani FBiH u bankama čuvaju 7,2 milijarde KM
Piše: M.K.

Dopremijerka Federacije BiH i ministrica finansija Jelka Milićević zadovoljna je poslovanjem Lutrije BiH i Agencije za bankarstvo u prošloj godini.

To je istaknuto na današnjoj pres-konferenciji u Vladi Federacije BiH, na kojoj je ministrica naglasila da je Lutrija BiH ostvarila promet oko 53 miliona KM, dodajući da je to manje za 0,86 posto nego u 2014. godini.

– U okviru svog prihoda od 28,5 miliona KM Lutrija je podržavala mnoge aktivnosti za nevladine udruge vezano za sport, kulturu, socijalno zbrinjavanje te borbu protiv ovisnosti. Istovremeno, ovo preduzeće je osiguravalo posao za 517 uposlenika – kazala je Milićević.

Također, zadovoljstvo je izrazila zbog poslovanja Agencije za bankarstvo navodeći da su banke dio finansijskog sistema Federacije i da svi pokazatelji govore da je on veoma stabilan i da je bilansna suma u blagom povećanju.

– Generalno, kreditna aktivnost svih banaka je povećana za 3,9 posto. Činjenica da je povećana štednja stanovništva me ne raduje, jer je izostao drugi željeni ciklus povećanja proizvodnje i rasta potrošnje. Ukupni depoziti u bankama su oko 13,1 milijardu KM, a štednja stanovništva je oko 7,2 milijarde KM. To u Vladi i Ministarstvu promatramo kao potencijalni invensticijski kapacitet domaćih investitora koji bi trebali nakon stvaranja boljih preduvjeta da se odvaže da ta svoja slobodna sredstva ne drže u bankama za koje su veoma male kamatne stope, nego da ih se odluče investirati u vrijednosne papire ili za pokretanje vlastitih biznisa – istakla je Milićević.

ZADNJE VIJESTI IZ Biznis

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori