Nedjelja, Juli 21, 2019
Velika Kladuša 31° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
8. Mart. 2012., BiH
Fikreta Abdića očekuje nastavak suđenja za privredni kriminal

Na Županijskom sudu u Rijeci uskoro bi se trebalo nastaviti suđenje Fikretu Abdiću i njegovu sinu Ervinu Abdiću zbog više kaznenih djela privrednog kriminala, među ostalim i protupravnog stjecanja vile u Voloskom u blizini Opatije, no ročište još nije najavljeno, doznaje se danas na sudu.

Suđenje je počelo 17. oktobra prošle godine, a prekinuto je istog dana pošto je odbrana zatražila da se sudu dostavi dokumentacija iz koje bi se utvrdilo da Abdićevi nisu neovlašteno postupali. Županijski sud potvrdio je danas da je tražena dokumentacija stigla te da je riječ o dokumentima iz firme osumnjičenih Abdića u vezi sa zajmovima koji su povezani sa slučajem. Fikreta Abdića i njegovog sina Ervina Abdića tereti se za kaznena djela zloupotrebe položaja i ovlasti te pomaganje u zloupotrebi položaja i ovlasti i omogućavanje drugome stjecanja protupravne imovinske koristi.

Fikreta Abdića tereti se da je 2001. fiktivno posudio Agrokomercu 600.000 kuna, a zatim je, pošto novac nije vraćen, preuzeo nekretninu firme – vilu u Voloskom vrijednu 1,9 miliona kuna. Također se tereti da je 2005. opunomoćio sina, iako to nije smio jer više nije bio direktor jedne od Agrokomercovih firmi, da potpiše ugovor o kreditu sa založnim pravom na četiri građevine i dvorište u riječkoj četvrti Kozali. Obojica su se na početku suđenja očitovala da se ne smatraju krivima.

Fikret Abdić sutra u petak će biti pušten iz pulskog zatvora pošto je odslužio dvije trećine kazne – deset godina i devet mjeseci zbog ratnog zločina počinjenog na području zapadne Bosne. Županijski sud u Karlovcu Abdića je 2003. osudio na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud preinačio je kaznu u 15 godina. Sudilo mu se kao državljaninu Hrvatske i BiH po optužnici Tužiteljstva BiH, a na temelju sporazuma vlada dviju država o pravnoj pomoći.

Proglašen je krivim zbog uspostave tzv. Autonomne pokrajine Zapadne Bosne protivno Ustavu BiH te zato što je kao vrhovni zapovjednik tzv. narodne odbrane odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara kroz koje je prošlo najmanje pet hiljada protivnika uspostave te pokrajine, a u kojima je zbog zlostavljanja umrlo najmanje troje ljudi. AP Zapadna Bosna bila je proglašena od 1993. do 1995. na području Cazina, Velike Kladuše i Bužima.

Abdićevo puštanje je prijevremeno te će od petka ujutro imati potpunu slobodu kretanja i putovanja. Kako je najavila njegova kći Elvira Abdić-Jelenović, Fikret Abdić nakon izlaska iz zatvora “kratko će se obratiti medijima”, a za koji dan održat će i konferenciju za novinare kako bi najavio obnovu Agrokomerca. Najavila je dolazak mnogobrojnih pristaša Fikreta Abdića u Pulu – sedam autobusa doći će iz različitih dijelova Hrvatske, a trideset iz Velike Kladuše. Kako je rekla, organizator dolaska nije politička stranka Demokratska narodna zajednica, čiji je član Abdić, nego Udruženje za zaštitu nezaposlenih dioničara Agrokomerca koji se, kako je rekla, “zajedno s njim 20 godina bore za ono što im pripada i za revitalizaciju Agrokomerca”.

ZADNJE VIJESTI IZ BiH

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori