Utorak, Maj 21, 2019
Velika Kladuša 15° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
26. Oktobar. 2017., Evropa Izvor vijesti: Al Jazeera
Europarlamentarci žele ukinuti pomicanje sata

U Evropskom parlamentu, uslijed sve više dokaza o negativnom utjecaju pomicanja sata dva puta godišnje, postoji snažna podrška promjeni direktive Evropske komisije i ukidanju te prakse, rekao je na konferenciji za medije češki europarlamentarac Pavel Svoboda (EPP).

“Naučna istraživanja pokazala su da 20 posto populacije pati od zdravstvenih problema zbog mijenjanja sata”, istaknuo je Svoboda, voditelj neformalne radne grupe europarlamentaraca oformljene oko te inicijative, prenosi agencija Hina.

Osim negativnog utjecaja na ljudski bioritam, “pomicanje kazaljki na satu dovodi i do većeg broja saobraćajnih nesreća, više poremećaja u porodicama, kao i pada produktivnosti na radnom mjestu”, ustvrdio je Svoboda na konferenciji održanoj u Evropskom parlamentu (EP) u Strasbourgu.

Neispunjen cilj

Također je istaknuo da je pomicanje sata uvedeno je sa ciljem uštede energije, no da taj cilj nikad nije ispunjen. “Studija nepristrane službe EP-a za istraživanja jasno je pokazala da je ukidanje promjene vremena dobro za naših 510 miliona građana”, tvrdi Svoboda.

Radna grupa broji više od 70 zastupnika Europskog parlamenta iz svih osam političkih grupacija.

Kako je istaknuto na konferenciji kojoj je prisustvovalo više europarlamentaraca koji podržavaju inicijativu, prijedlog ima snažnu podršku među zemljama članicama, pri čemu je Poljska već učinila prve zakonodavne korake po tom pitanju.

Svoboda je najavio da će radna grupa za ukidanje promjene vremena dati prijedlog rezolucije EP-a koja traži od Evropske komisije da uputi prijedlog ukidanja te prakse, te da u bližoj budućnosti očekuju glasanje o tom pitanju u Evropskom parlamentu.

Sve veća podrška

Ta se tema našla na raspravi u njemačkom i švedskom parlamentu, dok prijedlog nailazi i na sve veću podršku putem peticija koje su potpisali deseci hiljada građana, primjerice u Finskoj 100.000, te više od 55.000 u Njemačkoj i 40.000 u Holandiji.

Hrvatski europarlamentarac i član radne grupe Davor Škrlec rekao je hrvatskim novinarima u Strasbourgu da je još prošle godine lično razgovarao s evropskom komesarkom Violetom Bulc te kako su ona i Komisija dali podršku prijedlogu o ukidanju pomicanja sata, no kako im je kazala da inicijativa treba doći “odozdo”, odnosno od parlamenta i država članica.

Kroz tih godinu dana smo u Parlamentu organizirali neformalnu grupu, naveo je Škrlec, a Komisija čeka da na plenarnu sjednicu dođe određeni dokument putem kojeg može djelovati.

“Ako se idućeg mjeseca uspijemo izboriti da ta rezolucija dođe na dnevni red Evropskog parlamenta, time ćemo zapravo osnažiti Komisiju da može pokrenuti taj proces”, istaknuo je.

Sve brojnijoj skupini europarlamentaraca koji se zalažu za ukidanje ljetnog i zimskog vremena pridružio se i hrvatski poslanik Ivica Tolić (EPP).

ZADNJE VIJESTI IZ Evropa

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori