Ponedjeljak, Juni 24, 2019
Velika Kladuša 18° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
27. Juni. 2016., Biznis Izvor vijesti: Jutarnji
EU više nije ekonomska sila
Piše: M.K.

Sada nakon što je Britanija izašla iz EU, novi vodeći trgovinski blok u svijetu postaje – NAFTA.

Riječ tačnije o sjevernoameričkoj zoni slobodne trgovine, koju čine SAD, Kanada i Meksiko.

Naime, EU bez Ujedinjenog Kraljevstva postaje tržište sa oko 443 miliona potencijalnih potrošača dok ih sada ima preko 508 miliona dolara. S druge strane, NAFTA ima preko 470 miliona ljudi.

Računice pokazuju da će se broj stanovnika EU, nakon što Britanija izađe, smanjiti za oko 13 odsto, a površina Unije za oko šest odsto.
Ekonomski efekti biće još veći budući da je Velika Britanija drugo po veličini privreda u EU, iza onog njemačkog, pa će njen izlazak BDP EU smanjiti za gotovo 18 odsto, sa sadašnjih 14,6 biliona eura na oko 12 biliona eura.

Pitanje je i kojom će se dinamikom odvijati dalja proširenja EU nakon što Velika Britanija Uniji kaže konačno zbogom. London je, naime, bio veliki zagovornik daljih proširenja Unije. Proširenja, doduše, podupiru i ostale članice, ali insistiraju na čvršćem ispunjavanju uslova za članstvo.

ZADNJE VIJESTI IZ Biznis

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori