Srijeda, Juli 17, 2019
Velika Kladuša 18° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
29. Februar. 2012., Unsko-Sanski Kanton
Dr. Hamdija Lipovača zasad ostaje premijer

PIŠE: NEZAVISNE NOVINE

Hamdija Lipovača ostaće premijer Unsko-sanskog kantona (USK) do izbora novog predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a i njegova smjena s ove pozicije u SDP-u neće ometati funkcionisanje kantona.

 Kazali su ovo danas u SDP BiH, koji po stranačkim aktima poziciju premijera veže za poziciju predsjednika KO, ali i sam Lipovača.

“Nastavljam svoj rad kao premijer s obzirom na to da sam predsjednik KO SDP-a u tehničkom mandatu sve dok se, i ako se, ne izabere novi predsjednik. Ovo se neće odraziti na život građana. Ja sam i rekao da sam odgovoran što sam zaboravio ljude u partiji s obzirom na to da sam 20 sati dnevno radio kao premijer za dobrobit građana”, rekao je Lipovača.

Dodao je da još ne zna da li će se kandidovati za mjesto predsjednika KO SDP USK i da zavisi od stava njegove porodice da li će biti u stanju izdržati ovakve torture, ali zavisi i od članova SDP-a i razgovora s ljudima koji su mu izglasali nepovjerenje.

Lipovači, kao predsjedniku Kantonalnog odbora SDP-a, te cijeloj kantonalnoj organizaciji stranke je 21. februara izglasano nepovjerenje na izvještajnoj konferenciji SDP USK. Ovo je prihvatilo Predsjedništvo SDP BiH u ponedjeljak, a očekuju da će za 15 do 20 dana biti održana izborna konferencija i izabrana nova kantonalna organizacija stranke.

Ekrem Prošić, poslanik SDP-a u Skupštini USK i predsjednik Općinske organizacije stranke za Cazin, rekao je da će nakon izborne konferencije sve biti jasnije. Upravo on je na izvještajnoj konferenciji predložio tajno glasanje o povjerenju KO SDP-a i Lipovača ga je tada optužio da je sa svojim kolegom iz Bihaća Mahmutom Alagićem izvršio politički puč.

Nastavljam rad kao premijer jer sam predsjednik KO SDP-a u tehničkom mandatu, a građani zbog svega neće trpjeti, kazao Lipovača

“Vidjećemo hoćemo li uspjeti naći kvalitetnog čovjeka koji bi prihvatio pozicije premijera i predsjednika KO. Ne znam da li ću se ja kandidovati. Sve su opcije otvorene. Može se kandidovati i Lipovača”, kazao je Prošić, te je dodao da je upitno da li će Lipovača dobiti povjerenje nakon što mu je izglasano nepovjerenje.

Jasmin Imamović, član radne grupe za pripremu izborne konferencije, kazao je da je rano o svemu govoriti, dok je Svetozar Pudarić, predsjednik Glavnog odbora SDP BiH, istakao da je Lipovača premijer i ne zna do kada, ali da kao premijer ima punu podršku Kluba poslanika SDP-a i cijele stranke.

Dešavanja u USK vrh SDP BiH je ocijenio kao posljedicu nejasnog odnosa s koalicionim partnerima. Međutim, Mira Ljubijankić, potpredsjednica SDP BiH, kazala je da koalicija ne dolazi u pitanje.

U SDP-u su istakli da sa koalicionim partnerima u vlasti, SDA i Narodnom strankom Radom za boljitak, neće biti problema da prihvate novog kandidata za premijera ako bude potrebe za tim, s obzirom na to da se i Lipovača može kandidovati.

Da neće praviti probleme s eventualnim imenovanjem rekli su i u SDA.

“Kadrove koje ponudi SDP mi ćemo prihvatiti. Žao nam je što je došlo do nesporazuma unutar SDP-a i nadamo se da će ih prevazići”, kazao je Amir Zukić, generalni sekretar SDA.

nezavisne

 

PIŠE: VIJESTI.BA
Lipovača: Nisam se rodio s političkom funkcijom

Premijer Unsko-sanskog kantona i član predsjedništva SDP-a Hamdija Lipovača rekao je da ostaje da se vidi da li je njegova politička karijera u ponedjeljak završena ili nije, piše danas Dnevni avaz.

“To će odlučiti stavovi članova i simpatizera SDP-a, odnosno delegata, istih onih koji su već kazali da mnome nisu zadovoljni. Također, sve zavisi i od poruke predsjednika Lagumdžije, to jest smatra li on da sam ja u njegovim očima još taj koji treba biti na čelu SDP-a u Krajini”, kazao je Lipovača.

Istakao je da ne bi želio nasilu dolaziti na čelna mjesta u SDP-u.

“Ja sam docent na fakultetu. Nisam se rodio s političkom funkcijom, niti o njoj ovisim”, potcrtao je Lipovača.

 

PIŠE: TUZLAlive
Smijenjen Hamdija Lipovača, imaju li Tuzlaci snage za promjene?

U Unsko-sanskom kantonu na proteklim izborima, SDP je osvojio 25.850 glasova, odnosno 23 posto.

U pozadini previranja u Bihaću kriju sve učestaliji prigovori koji se upućuju vrhu SDP-a u Sarajevu, da vodi sarajevocentričnu kadrovsku politiku.

A šta u prijevodu znači sarajevocentrična kadrovska politika?

Prije svega se odnosi na formiranje federalne i državne Vlade. SDP je dobio dva  ministarska mjesta u Vijeću ministara BiH uz tri zamjenička, dok SDP u Vladi Federacije broji 7 ministarskih mjesta te premijera.

Međutim, nitko od spomenutih nije iz kantona koji im je donio skoro 30 tisuća glasova. SDP tako u Vladi Federacije ima čak tri ministra iz Sarajeva, dok su oba državna također iz glavnog grada BiH.

No, prigovori na vođenje sarajevocentrične kadrovske politike ne dolaze samo iz Bihaća, već i iz drugih kantona. Sve su glasniji iz drugih kantona, a jedino Tuzlaci šute.

Ima li SDP Tuzle i TK snage da u svojim redovima izvrši promjene i osvježenja, da se prodiše nakon očigledne stagnacije i zapostavljanja? I da se Sarajevu kaže što se treba reći. Pored ostalog, zašto ovaj kanton i Tuzla zaostaju za ostalim centrima u Federaciji i u BiH. (f, ti)

PIŠE: ŽURNALinfo
Neću biti prvi iz moje porodice koji je otišao iz politike zbog Krajine 

Vijest o izglasavanju nepovjerenja Hamdiji Lipovači i Kantonalnom odboru SDP BiH u Unsko-sanskom kantonu mnoge je iznenadila. Posebno analitičare i poznavaoce prilika unutar SDP BiH. Bez obzira kakvo mišljenje imali o političkom angažmanu Hamdije Lipovače, mnogi će se složiti da SDP BiH za svoj izborni uspjeh u Krajini najviše može zahvaliti bivšem načelniku Bihaća i, još uvijek, premijeru USK-a. Pojaviće se u narednom periodu razne špekulacije o razlozima ove političke krize i zbog čega se Lipovača našao u nemilosti svojih partijskih drugova. U prilog tim analizama Žurnal podsjeća na video snimak govora Hamdije Lipovače na Vanrednom kongresu SDP BiH. U svom govoru je Hamdija Lipovača javno prozvao premijera Nermina Nikšića i ministre u Vladi Federacije BiH da nisu posvetili dovoljno pažnje Krajini. Uvijeno (posebno je interesantan dio govora od 6. minute), ali ništa manje precizno, p(r)ozvao je i lidera SDP-a Zlatka Lagumdžiju da “ne ponovi grešku SDA”. Podsjetio je drugove da on nije prvi iz njegove porodice koji je morao otići iz politike zbog Krajine.

Posljednja dešavanja u Cazinu nameću pitanje: da li se saga o Pozdercima nastavlja? Prosudite sami.

ZADNJE VIJESTI IZ Unsko-Sanski Kanton

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori