6. Mart. 2012., Region
Dijeljena imovina SFRJ: BiH dobila “cijelu” ambasadu u Najrobiju i “pola” u Alžiru

Ukupno su podijeljena 23 diplomatsko-konzularna predstavništva SFRJ

 Temeljem Ugovora o pitanjima sukcesije diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ, u Zagrebu je održan sastanak Zajedničkog odbora za sukcesiju diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ na kojem je dogovorena raspodjela ukupno 23 objekta diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše SFRJ u tri zemljopisne regije, priopćeno je u utorak iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Predstavnici pet država sljednica, koji zajedno čine Zajednički odbor za sukcesiju, dogovorili su raspodjelu u naravi ukupno 23 objekta diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše SFRJ u tri zemljopisne regije.

U regiji Latinske Amerike i Kariba ukupno je raspodijeljeno 6 objekata: Republici Hrvatskoj generalni konzulat bivše SFRJ u Santiago de Čileu, Republici Sloveniji rezidencija bivše SFRJ u Brazilu i generalni konzulat bivše SFRJ u Sao Paolu (Brazil), a Republici Srbiji ambasada i rezidencija bivše SFRJ u Limi (Peru) te ambasada bivše SFRJ u Caracasu (Venezuela).

U regiji Sjeverne Afrike ukupno je raspodijeljeno pet objekata: Republici Sloveniji ambasada bivše SFRJ u Rabatu (Maroko), Republici Srbiji ambasada, rezidencija i konzulat bivše SFRJ u Kairu (Egipat), a Republici Hrvatskoj ambasada bivše SFRJ u Tunisu, dok je ambasada bivše SFRJ u Alžiru raspodijeljeno u jednakim dijelovima Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u svrhu zajedničke prodaje ili drugu svrhu prema njihovu bilateralnom dogovoru.

U zemljopisnoj regiji Južne Afrike i Sahare ukupno je raspodijeljeno 12 objekata: Republici Hrvatskoj rezidencija bivše SFRJ u Nairobiu (Kenija), ambasada i rezidencija bivše SFRJ u Kartumu (Sudan), te rezidencija bivše SFRJ u Madagaskaru.

BiH raspodijeljeno je ambasada bivše SFRJ u Nairobiju (Kenija), Republici Sloveniji ambasada i rezidencija bivše SFRJ u Dar es Salamu (Tanzanija), te rezidencija bivše SFRJ u Maliju, a Republici Srbiji ambasada bivše SFRJ u Kampali (Uganda), ambasada i rezidencija bivše SFRJ u Kinšasi (DR Kongo), te ambasda i rezidencija bivše SFRJ u Lusaki (Zambija).

Predstavnici Zajedničkog odbora za sukcesiju diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ usuglasili su se da se za zgradu ambasada bivše SFRJ u Bonnu (Savezna Republika Njemačka), nastavi s postupkom zajedničke prodaje, time da se budući troškovi advokatskih i agencijskih usluga za svrhu zajedničke prodaje, kao i postignuta kupoprodajna cijena, dijele razmjerno utvrđenim omjerima u vrijednosti za svaku državu sljednicu.

Istodobno su predstavnici Zajedničkog odbora za sukcesiju usvojili i Zapisnike Ekspertne grupe za sukcesiju kulturnih dobara bivše SFRJ iz Skoplja (od 26. i 27. oktobra 2011. godine) te iz Ljubljane (od 30. i 31. januara 2012. godine), uz napomenu da je u toku i stvarna primopredaja kulturnih dobara.

Sljedeći sastanak Zajedničkog odbora za sukcesiju održat će se u Skoplju.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori