Nedjelja, Juli 21, 2019
Velika Kladuša 36° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
1. Decembar. 2017., Evropa Izvor vijesti: Al Jazeera
Der Spiegel: Nijemci se zgražaju što Hrvatska tuguje za Praljkom

U Der Spiegelovom članku konstatuje se da je kritička procjena Praljkovih zločina postala nemoguća zbog ujedinjenog hrvatskog tugovanja.

Njemački list Der Spiegel na svom je portalu, inače jednom od najposjećenijih u Njemačkoj, objavio veliki članak u kojem se zgraža nad činjenicom da “Hrvatska tuguje zbog jednog ratnog zločinca”.

“Inscenacijom svojeg suicida u sudnici bivši general Slobodan Praljak postigao je da se Hrvatska iza njega ujedini u tugovanju. Kritička procjena njegovih zločina postala je nemoguća, dakle njegova posljednja kalkulacija je uspjela”, piše Der Spiegel, a prenosi hrvatski portal Index.hr, te dodaje da je Praljkovo samoubistvo “u Hrvatskoj izazvalo politički potres, koji se proširio na cijeli zapadni Balkan”.

Navodi se da su i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković dali pohvalne izjave o Praljku te da “većina hrvatskih medija sa strahopoštovanjem izvještava o ‘hrabrom zapovjedniku s tri diplome'”, kao i da su se mnogi prethodno kritički mediji sada Praljka usudili opisati tek kao “kontroverznog”.

Slobodan Praljak je ratni zločinac

“No istina glasi ovako: Slobodan Praljak je bio ratni zločinac. Kao nekadašnji šef komande vojske bosanskih Hrvata u ratu u BiH Praljak je znao za ubistva, masakre i protjerivanja. On je povrh toga bio jedan od vodećih sudionika udruženog zločinačkog pothvata, čiji je cilj bio etnički očistiti dio BiH i pripojiti ga Hrvatskoj, što je bila zamisao tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana”, konstatira Der Spiegel.

Podsjeća se i da je po Praljkovom naređenju srušen mostarski Stari most, nekadašnji “simbol mirnog suživota religija i naroda na Balkanu”. 

Praljka opisuju kao osobu koja se “permanentno inscenirala” te će sada postati “novi narodni svetac”. Ističe se da haška presuda dovodi u pitanje jedan od “svetih temelja osnivanja hrvatske države”, onaj da je “hrvatska nacija bila isključivo žrtva jugoslavensko-srpske agresije”.

To je u svojoj izjavi u vezi s Praljkom ponovila i predsjednica Grabar-Kitarović, ustvrdivši da se Hrvatska borila za opstanak Bosne i Hercegovine. Usput je spomenula da su “neki naši sugrađani” počinili ratne zločine u Bosni i Hercegovini, ali da je “nepravedno što srpski i bošnjački zločini protiv Hrvata nisu kažnjeni na isti način”.

Njemački mediji pisali o presudi Prliću i ostalima

Der Spiegel navodi da u regiji presude Haškog suda prihvataju samo oni koji ne razmišljaju nacionalistički, citirajući pritom ocjenu stručnjaka za jugoistočnu Evropu Floriana Biebera.

Zapravo se dogodila i regresija u odnosu na stavove prije deset godina, kada su kritički glasovi imali više prostora u javnosti.

U svakom slučaju, i drugi njemački mediji pisali su o presudi haškog suda šestorki i samoubistvu Slobodana Praljka. Vrlo kritički gleda se na reakciju hrvatskih vlasti i izražava čuđenje zašto se u Hrvatskoj s toliko emocija i podrške reaguje na smrt jednog osuđenog ratnog zločinca.

Nema sumnje da su hrvatske vlasti i većina medija svojim izvještavanjem o Praljku nanijeli novu štetu ionako narušenom imidžu Hrvatske u Njemačkoj i Evropskoj uniji, konstatuje se u Indexovom tekstu.

ZADNJE VIJESTI IZ Evropa

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori