12. Juni. 2017. u 11:30, BiH Izvor vijesti: Klix
Demobilisani borci i dalje ispred Vlade FBiH u Sarajevu, planiraju prenoćiti
Iz Vlade FBiH im se niko nije obratio iako su tu od podneva. Traže zakonsko regulisanje svog statusa i mjesečnu naknadu u iznosu minimalne penzije u FBiH, a to je 326 KM.

Svi su proveli rat boreći se za ovu zemlju, a danas se bore da prežive. Poručili su kako se dugo bore za svoja prava i da će se, ako treba, preseliti ispred ove institucije kako bi se zahtjevi ispunili.

Razapeli su šatore, raširili deke i legli na travu pored zgrade Vlade. Poručili su kako su dali najbolje godine života za ovu zemlju, a zauzvrat moraju prositi za svoja prava.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević kazao je na današnjoj konferenciji za novinare kako će sutra biti održan sastanak u Vladi FBiH kako bi se riješila sporna pitanja sporazuma za koji na prethodnoj sjednici nisu glasali predstavnici HDZ-a, a predstavnici SBB-a su bili suzdržani.

Sporazumom je definisano da predstavnici boračkih organizacija predlože koje su to kategorije koje su najugroženije i prema kojima će se svake godine vršiti transfer novca, a predviđeno je i da Vlada FBiH svake godine donese odluku o raspodjeli tih sredstava. Predivđeno je i da se sredstva za borce ne umanjuju u narednih pet godina, a da se novac iz ušteđenih sredstava na federalnom nivou preusmjere na rješavanje statusnih pitanja demobilisanih boraca.

ZADNJE VIJESTI IZ BiH

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori