Demobilisani borci i dalje ispred Vlade FBiH u Sarajevu, planiraju prenoćiti
12. Juni. 2017. u 1:31
Iz Vlade FBiH im se niko nije obratio iako su tu od podneva. Traže zakonsko regulisanje svog statusa i mjesečnu naknadu u iznosu minimalne penzije u FBiH, a to je 326 KM.

Svi su proveli rat boreći se za ovu zemlju, a danas se bore da prežive. Poručili su kako se dugo bore za svoja prava i da će se, ako treba, preseliti ispred ove institucije kako bi se zahtjevi ispunili.

Razapeli su šatore, raširili deke i legli na travu pored zgrade Vlade. Poručili su kako su dali najbolje godine života za ovu zemlju, a zauzvrat moraju prositi za svoja prava.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević kazao je na današnjoj konferenciji za novinare kako će sutra biti održan sastanak u Vladi FBiH kako bi se riješila sporna pitanja sporazuma za koji na prethodnoj sjednici nisu glasali predstavnici HDZ-a, a predstavnici SBB-a su bili suzdržani.

Sporazumom je definisano da predstavnici boračkih organizacija predlože koje su to kategorije koje su najugroženije i prema kojima će se svake godine vršiti transfer novca, a predviđeno je i da Vlada FBiH svake godine donese odluku o raspodjeli tih sredstava. Predivđeno je i da se sredstva za borce ne umanjuju u narednih pet godina, a da se novac iz ušteđenih sredstava na federalnom nivou preusmjere na rješavanje statusnih pitanja demobilisanih boraca.

(Posjećeno 1 puta, 1 današnjih posjeta)
( Klix )