Srijeda, Novembar 13, 2019
Velika Kladuša
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
31. Oktobar. 2019., Velika Kladuša Izvor vijesti: vkportal.ba
Blokade vijeća kao izgovor za nesmetanu otimačinu para

Povodom blokade rada Općinskog vijeća Velika Kladuša koju već mjesecima provodi vladajuća Laburistička stranka u Velikoj Kladuši, klubovi vijećnika opozicionih stranaka u Općinskom vijeću Općine Velika Kladuša izdaju;

Klubovi vijećnika opozicionih stranaka u Općinskom vijeću Velika Kladuša ovim putem žele izraziti svoje neslaganje i zabrinutost postupcima vladajuće Laburističke stranke u Velikoj Kladuši, koji uz pomoć i podršku svog načelnika Općine i predsjedavajućeg Općinskog vijeća već nekoliko mjeseci drže Općinsko vijeće Velika Kladuša u potpunoj blokadi.

Naime, sjednica Vijeća nije održana već gotovo četiri mjeseca, a kako stvari stoje Laburisti istu ne namjeravaju sazvati u skorije vrijeme, unatoč tome što se Kladuša suočava danas više nego ikada sa mnoštvom ozbiljnih problema.

Umjesto da se bave stvarnim problemima građana Velike Kladuše i da rade u njihovom interesu i u njihovu korist, vladajuća garnitura iz Laburističke stranke sa svojih 13 vijećnika u Općinskom vijeću i uz pomoć jedne nezavisne vijećnice, ozbiljno ugrožavaju interese Velike Kladuše i njenih građana. Stoga se stiče dojam da se blokada Vijeća koristi samo kao izgovor za nesmetanu otimačinu budžetskih para koja je na sceni u Velikoj Kladuše.

Razumljivo je da se vladajućoj kliki lakše baviti građevinskim projektima bez dokumentacije, krčmljenjem budžetskih para i putovanjima po susjednim zemljama i brinuti kakvo je vrijeme u Srbiji i pograničnim dijelovima Hrvatske, ali smatramo da bi se vlast trebala baviti problemima u svojoj avliji i rješavati lokalne probleme. A problemi su itekako ozbiljni: od katastrofalnog stanja u javnim preduzećima u kojima su inspekcije i inspektori maltene stalni gosti, od problema sa migrantima koji ozbiljno prijeti zdravlju i sigurnosti građana, preko haotičnog stanja u privredi, pa sve do abeza u općinskom budžetu koju su napravili Laburisti.

Zbog svega ovoga, tražimo od Predsjedavajućeg Općinskog vijeća Fikreta Bašića da hitno sazove sjednicu Općinskog vijeća, u skladu sa Programom rada Vijeća za 2019. godinu, kako bi se rad lokalne vlasti vratio u okvire zakona i institucija. Vladajuća Laburistička stranka mora biti svjesna da je dosta bilo guranja glave u pijesak kad su u pitanju problemi građana i da je vrijeme da se pred građane izađe sa informacija ko, kako i gdje troši njihov novac i kakvu korist građani imaju od načelnikovih turneja po Petrovoj Gori i Šumadiji.

U potpisu saopćenja klubovi SDA, DNZ BiH – Krajiška stranka, NL Pokrenimo Kladušu, ASDA-KSPP i nezavisni vijećnik dr. Enver Pehlić

ZADNJE VIJESTI IZ Velika Kladuša