Srijeda, Septembar 18, 2019
Velika Kladuša 13° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
1. August. 2016., Biznis Izvor vijesti: ABCportal
BiH mijenja zakone kako bi milijarde iz dijaspore usmjerila u investicije i štednju

Pretpostavlja se kako je riječ o iznosu od nekoliko milijardi eura godišnje što, uz odgovarajuće poticaje, jamstva i regulatorni okvir, može biti usmjereno u investiranje i štednju u BiH.

Golema bh. dijaspora, koju čine oko dva miliona stanovnika, godišnje u BiH “plasira” između 2 i 2,3 mlrd. KM. Najveći dio tog novca ide neformalnim putem preko rodbine i prijatelja, zbog čega bi vlasti u BiH razmotrile mogućnost da se veći dio tog novca iz dijaspore do bh. građana distribuira preko banaka, a izmjenama zakonskih procedura i stvaranjem fleksibilnijeg ambijenta.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice traži da se slanje tog novca motivira formalnim putevima kroz smanjenje troškova transferiranja. Istraživanje je pokazalo kako od 2,3 milijarde KM, koliko se godišnje pošalje iz dijaspore u BiH, tek oko 22,5% stigne preko banaka, a ostatak drugim putem. Tražit će se i donošenje zakonskih mjera kako bi plasiranje novčanih pošiljki iz dijaspore bilo usmjereno na poticanje investicija u BiH. “Štednja iseljeništva iz BiH, iako je većinom zadržana u zemljama prijema, predstavlja ogroman financijski resurs, nekoliko puta veći od iznosa novčanih doznaka.

Pretpostavlja se kako je riječ o iznosu od nekoliko milijardi eura godišnje što, uz odgovarajuće poticaje, jamstva i regulatorni okvir, može biti usmjereno u investiranje i štednju u BiH. Druga generacija dijaspore ima veći potencijal za doprinos razvoju BiH jer je vrlo dobro integrirana u društvo zemlje prijema, a još uvijek emotivno vezana uz zemlju podrijetla svojih roditelja”, stoji u analizi Ministarstva za ljudska prava.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i istraživačka kuća IASCI, koja je za potrebe Razvojne banke Austrije radila jednu analizu o financijskom potencijalu bh. dijaspore, preporučuje “da se u razvojnim dokumentima predvidi uspostava financijskih programa za privlačenje štednje iseljeništva za investiranje i štednju u BiH”. Treba se uspostaviti sustavniji pristup ovoj problematici preko različitih institucija u BiH, osnovati međuinstitucionalna radna skupina koja bi tretirala ovu problematiku, ali i više istraživati o štednji i doznakama iseljenika iz BiH.

Potrebno je korjenito promijeniti politiku koja se tiče potpore poduzetnicima iz iseljeništva. “Većina poduzetnika smatra kako politike prema iseljeništvu trebaju biti održane na državnoj razini i naglašavaju važnost lokalne razine. Državna i općinska razina vlasti su identificirane kao najvažnije za potencijalne politike kojima bi se promoviralo uključivanje iseljeništva u razvoj u BiH”, stoji u izvješću.

ZADNJE VIJESTI IZ Biznis

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori