Četvrtak, Oktobar 3, 2019
Velika Kladuša
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
11. Mart. 2012., BiH
Bh. državljanstva odreklo se više od 55.000 osoba!

Prošle godine čak 3.367 osoba izbrisano je s evidencije bh. državljana! Toliko ih se, naime, prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, odreklo bh. državljanstva.

Zbroje li se tome podaci iz prethodnih godina, doÄ‘e se do frapantnog podatka – da je od početka 1996. do kraja 2011. s popisa bh. državljana izbrisano čak 55.214 osoba.

Prema podacima Ministarstva, usamljeni primjeri odricanja koji su evidentirani u prvim poratnim godinama, naglo su povećani u 2001., kada se brojka počela mjeriti u hiljadama. NajviÅ¡e zahtjeva za odricanje bilo je 2003. godine – čak 9.070. U posljednjih nekoliko godina, broj ispisa je konstantan – tri hiljde i nekoliko stotina.

– Ministarstvo nema evidencije o tome čije državljanstvo bivÅ¡i BiH državljani uzimaju, niti imamo nadležnost da vodimo takve evidencije. Kada je riječ o razlozima zbog kojih se osobe odriču bh. državljanstva, oni nisu dužni navesti razloge, tako da o tome ne možemo govoriti – kazala nam je Zorica Rulj, portparol Ministarstva.

Dvije cijene

Osim izjave o odricanju i ostale dokumentacije, oni koji se odriču bh. državljanstva trebaju priložiti i uplatnicu od 200 KM za osobe koje imaju, odnosno stječu državljanstvo država bivše SFRJ, a za osobe koje imaju ili stječu državljanstvo drugih država, uplatnicu od 800 KM administrativne takse po predmetu.

ZADNJE VIJESTI IZ BiH