Srijeda, Juli 18, 2018
Velika Kladuša 17° C Partly Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
9. Juli. 2018. u 22:26, BiH Izvor vijesti: Patria
Bećirović: Nikada neću odustati od borbe za širenje istine o genocidu nad Bošnjacima

Danas je Denis Bećirović odao počast žrtvama genocida ispred zgrade Predsjedništva BiH. Tom prilikom, Bećirović je, između ostalog, rekao: „Bošnjaci, žrtve genocida imaju historijsku dužnost pamćenja i podsjećanja na genocid, koji je nad njima počinjen”.

– Nosioci ideologije i politike genocida, kao i izvršioci genocida, imaju historijsku odgovornost da osude ideologiju, politiku i praksu genocida i da zahtijevaju da se u tom procesu najodgovorniji primjereno kazne.

Zato sam predlogao izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kako bi se, pored ostalog, zabranilo negiranje, minimiziranje, opravdavanje ili odobravanje zločina genocida. Implementacija presude Međunarodnog suda pravde iz 2007. godine, kojom je kao pravna činjenica utvrđeno da je u sigurnoj zoni Ujedinjeni nacija Srebrenici počinjen genocid 1995, nema rok trajanja. Naša je moralna i historijska obaveza da širimo istinu o genocidu, tražimo pravdu za žrtve genocida, institucionaliziramo kulturu pamćenja – kazao je Bećirović.

ZADNJE VIJESTI IZ BiH