Utorak, Maj 21, 2019
Velika Kladuša 12° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
29. Juli. 2016., Zanimljivosti Izvor vijesti: B92
Amerikanac u nedjelju skače bez padobrana sa visine od 7500 m
Piše: M.K.

Padobranac Luke Aikins planira da u nedjelju na teritoriji Kalifornije izvede skok sa 7620 metara visine, bez pomoći padobrana.

Aikins je do sada skakao više od 18.000 puta, ali nikada bez padobrana.

Za sve one koji se pitaju kako misli da izvede svoju namjeru, odgovor je – skokom u mrežu koja će biti postavljena na visini od 20 spratova.

Cijeli događaj biće prikazan uživo na televiziji.

Svoj prvi skok ovaj adrenalinski zavisnik izveo je sa 12 godina, a danas sa suprugom i sinom u blizini Takome u Washingtonu drži školu padobranstva koju je osnovao njegov djed.

Iako su padobranci u prošlosti skakali bez padobrana, ovu opremu dodavale su im njihove kolege u vazduhu. Ukoliko Aikins bude uspješno izveo skok, postaće prva osoba u historiji koja je pala na tlo bez ikakve upotrebe padobrana, piše Independent.

“Da nisam nervozan, bio bih vrlo glup. Mada mnogi smatraju da sam glup samim tim što mi uopšte pada na pamet da uradim ovako nešto”, izjavio je Aikins za Associated Press ove sedmice.

“Govorimo o skoku bez padobrana. Ovu stvar shvatam vrlo ozbiljno, nije riječ o šali”, dodao je.

Mreža veličine 30 x 30 metara biće dovoljno snažna da zaustavi pad, a ne odbaci Aikinsa nazad u vazduh.

Pripreme za skok trajale su više od 6 mjeseci, a testiranja su uključivala i bacanje lutke. Međutim, nisu sva bila uspješna – jednom se dogodilo da lutka prođe pravo kroz mrežu.

Aikinsu će tokom skoka za kacigu biti pričvršćena jedna kamera, kao i kamera Samsung 360, dizajnirana tako da dočara ovo iskustvo u vidu virtuelne realnosti.

Aikins je, inače, bio član tima koji je 2012. godine pripremao Felixa Baumgartnera za njegov veliki skok sa ivice svemira.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori