Nedjelja, Maj 5, 2019
Velika Kladuša 4° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
17. Januar. 2019., Velika Kladuša
Saopćenje za javnost DNZ BiH – Krajiška stranka povodom otvaranja stečajnog postupka

Povodom otvaranja stečajnog postupka, te zbog indolentnosti općinske vlasti, kao i Udruge nezaposlenih dioničara Agrokomerc d.d. DNZ BiH – Krajiška stranka, izdaje

S A O P Ć E NJ E

Svjedoci smo da je 10.01.2019. godine , Općinski sud u Bihaću, otvorio štečajni postupak u Agrokomercu d. d. Nažalost ovo definitivno znači definitivnu prodaju, u bescijenje, imovine ovog preduzeća ali definitivni kraj Agrokomerca.

Kako ovo preduzeće egzistira, u najvećem dijelu na području općine Velika Kladuša, doista je upitno ćutanje načelnika općine, koji je ujedno i šef Udruženja za zaštitu nezaposlenih dioničara, koje je osnovano, sa osnovnim ciljem, da bi štitilo i borilo se za prava obespravljenih dioničara. Brine nas što se, ni načelnik niti Udruženje, nije oglasilo povodom stečaja i skorog nestanka Agrokomerca. Ovo Udruženje je, do sada iz budžeta Općine, dobilo pola miliona maraka (500 000 KM) i samo oni znaju gdje su ga i kako potrošili, sigurno je da na obespravljene dioničare nisu.

Općinski načenik, uz jednoglasnu podršku Općinskog vijeća, imao je obavezu i mogućnost da radi na poslovima revizije privatizacije kako Agrokomerca tako i drugih velikokladuških privatiziranih firmi ali nažalost sve je bilo, kako smo  i tada tvrdili, mrtvo slovo na papiru. Također po zaključku OV općinski načelnik je imao obavezu, sa višim organima vlasti, postići dogovor oko penzionisanja radnika Agrokomerca koji su za to stekli uvjete ali i u ovoj situaciji načelnik je sjedio skrštenih ruku a 0,5 miliona maraka potrošeno je na poslušne pojedince iz uprave Udruženja za zaštitu nezaspolenih dioničara Agrokomerc d.d. Velika Kladuša.

Ovom prilikom još jednom pozivamo vladajuću elitu, kao i pomenuto Udruženje, da hitno poduzmu konkretne korake u zaštiti prava obespravljenih dioničara, a DNZ BiH – Krajiška stranka podržat će sve predložene mjere i postupke koji će imati za cilj zašititu prava radnika i obespravljenih dioničara AC.

                U isto vrijeme, na ovaj način, zahtjevamo i tražimo hitnu – vanrednu sjednicu Općinskog vijeća općine Velika Kladuša na kojoj bi raspravili i zauzeli zvanične stavove po pitanju Odluke o stečaju Agrokomerc d.d. Velika Kladuša i položaja obespravljenih dioničara i radnika u novonastaloj situaciji.

PR DNZ BiH – Krajiška stranka

ZADNJE VIJESTI IZ Velika Kladuša